Димитър Цонев за гафа с кресливата продуцентка в ефира на „Лице в лице“: Скандалът е пресилен! ИНТЕРВЮ

Димитър Цонев

  След гафа в предаването „Лице в лице“ Димитър Цонев побърза да разсее съмненията, че е жертва на цензура и да разясни защо Уляна Пръмова му се разкрещя в ухото на живо в ефир. В интервю Цонев разказа истината за гафа.

– Как ще коментирате видеото, излъчено в „Господари на ефира“, в което се чува как нечий глас ви казва да не задавате въпрос на събеседника си в „Лице в лице“ за разследването срещу Мирослав Найденов?
– След като съм го задал, значи е трябвало да го задам. Иначе мнението на продуцента е консултативно. Той има мнение, което изразява, но водещият решава сам в момента, особено ако е живо предаване, как да реагира и какво да каже в контекста на разговора със съответния събеседник.

Уляна Пръмова

– Вие сте журналист с внушителна биография и сигурно трудно приемате съвети какви въпроси да задавате и как да кажете.
– Да, но принципно няма никакъв скандал в този случай. Скандалът е пресилен. „Господари на ефира“ го експонираха в публичното пространство малко повече, отколкото е необходимо. Но лоша реклама няма, така че се радвам. Това личи и от рейтинга на предаването, което е №1 в българската телевизионна публицистика.

– Притеснява ли ви интерпретацията на случая, че ви се налага цензура в ефир и това е излязло наяве?
– Не. За мен всичко това, което се случва, е прочетен вестник. А и това е интерпретация на хора, които не познават кухнята на тв предаванията. Само човек, който не е влизал в студио и не знае как се прави ежедневно, живо, публицистично предаване с толкова много гости и въпроси, може да говори такива неща. Иначе цензура много трудно може да се наложи в живо предаване. Изключено е, освен ако самият водещ не си наложи сам цензура, което не мога да го кажа нито за мен, нито за Цветанка.

– Защо Уляна Пръмова реагира така истерично в предаването?
– Нейните аргументи бяха много логични. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов бе поканен за проверката на ЕРП-та и на практика няма отношение към разследването срещу Найденов. Той идва да участва в темата, по която е компетентен. Аз обаче реших, че така или иначе трябва да му задам този въпрос, защото е представител на прокуратурата.

Димитър Цонев и Цветанка Ризова

– Не й ли се обидихте, когато ви пита дали сте нормален?
– Не, моля ви! (смее се – б.а.) Ние с Уляна сме приятели и колеги от 30 години, естествено, че не съм обиден. Това си е наш жаргон, сленг.

– Усетихте ли по време на предаването, че гласът на Пръмова е прозвучал в ефир?
– Не, няма как да го усетя, моето внимание е насочено главно върху комуникацията с Цветанка и събеседника. Между другото, не съм убеден, че се е чуло толкова добре от зрителя. Смятам, че от „Господари на ефира“ умишлено са засилили звука от апаратната. Има технически способ за това.

– Трудно ли се свиква едновременно да водите разговор със събеседник в студиото и да слушате гласа, който звучи в слушалката ви?
– Това е въпрос на практика и до известна степен на раздвоено внимание. Всеки един тв водещ, който иска да постигне успехи, трябва да се научи да има раздвоено внимание – да следи камерата, да знае текста си, да задава въпроси, да комуникира със събеседника и едновременно с това да слуша какво му казват в слушалката.

– Това е изключително психическо натоварване…
– Преди около 10 години правеха едно проучване за психическото натоварване на тв водещите на живо предаване. Установили, че горе-долу натовареността е като тази на пилота при излитане и кацане на самолет. Изживяването е същото. Този стрес с времето намалява

– Как се отразява на личния ви живот разделеното внимание, което сте развили?
– Абсолютно ползотворно се отразява и можеш да си го ползваш в живота. Аз например мога едновременно да гледам телевизия, да чета вестник и да слушам някой какво ми говори до мен и да успея да схвана всичко.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *