Депутатът Касим Дал обиколи света безплатно – „приятел“ с 54 страни!

Касим Дал

 Групите за приятелство в парламента не носят никакви пари, за разлика от парламентарните комисии, където участието на народните избраници се заплаща. Въпреки това депутатите са се записали като приятели на десетки страни. Причината е повече от прозаична – виждат в тези групи възможност за евтин туризъм и шанс за задгранична командировка, особено до някоя скъпа и екзотична дестинация.

Парламентарният правилник не поставя никаква рамка – всеки може да членува в колкото поиска приятелски групи. Дори няма изискване да се владее езикът на страната. Ангажиментите също са приятни. Свеждат се главно до участие в приемите на съответните посолства, а когато пристигнат чужди парламентарни делегации, техните приятели следва да ги посрещат в залите на парламента.

Справка на страницата на 41-вото народно събрание показва, че „отличникът“ по дружба и сътрудничество с народите по света е независимият Касим Дал. Той се е включил в 54 групи. Бившият му колега от ДПС Хасан Адемов е завил приятелство с 51 страни, разпръснати по всички континенти. Само с една по-малко е международната листа на плевенския депутат Дарин Матов, който се прочу, като номинира Венета Марковска за конституционен съдия.

В ДПС явно си падат доста по пътешествията в чужбина, защото депутатите на движението са нанизали по десетки страни в тефтерчетата“ си. Ариф Агуш е приятел с 35 държави, Ремзи Осман и Емел Етем – с по 30, Юнал Лютфи и Джевдет Чакъров – с по 22.

Има обаче и неочаквани изключения. Ахмед Доган и Делян Пеевски не членуват никъде. Йордан Цонев е записал само Литва. Иван Костов също не членува в група за приятелство.

Друг без регистрирана международна дружба е Венцислав Върбанов.

Горският цар Емил Димитров се е свил едва до две групи, но затова пък много интересни – с Испания и Казахстан.

Видният гербаджия и бивш шеф на полицията в Хасково Иван Петров, който е записал в профила си на парламентарната страница, че владее английски, френски, руски и латински, е приятел с 10 страни. Полиглотът, който по образование е ветеринарен лекар, ще развива контакти със страни като Филипините, Япония, Виетнам, Южна Африка, Италия, Кувейт.

Искра Фидосова оглавява групата за Сърбия, което е логично, защото тя е омъжена за сърбин.

Менда Стоянова обаче се е прицелила в 10 приятелски групи – от близка Хърватия до далечна Бразилия. Колегата й гербаджия – Лъчезар Иванов, също е само в две групи – с Пакистан и САЩ.

Сред най-скромните е Сергей Станишев – той е само в една група. Шефът на БСП е пренебрегнал Русия и се е записал в групата за приятелство с Великобритания. Въпреки това отсъствие Русия си остава рекордьор с най-голям брой приятели – 105 народни представители. На другия полюс е Северна Корея – там са се подредили едва 4 депутати, но всеки един от тях е явно със сърце на пътешественик, ако се съди по списъка му с групи за приятелство. С по 9 почитатели са Сирия, Либия, Пакистан и Армения. Като особено предпочитани дестинации за нашите избраници обаче се открояват Япония – 67, Италия и Китай – 65, САЩ – 60.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *