Депутати надхитриха системата за гласуване

Системата за гласуване с биометрични данни

  Старата практика депутати да гласуват вместо свои колеги продължава с пълна сила, разкриват опитни парламентаристи, които стават свидетели на поредната вакханалия в Народното събрание. Лъжата лъсва две години и девет месеца след като от управляващото мнозинство ГЕРБ въведоха гласуване с биометрични данни. Тази система струва 219 600 лева с ДДС на българските данъкоплатци.

Целта на доста скъпото нововъведение беше, ако един депутат физически не е пристъпил прага на Народното събрание, да не участва в решенията в залата.

В системата за гласуване с биометрични данни обаче са се открили някои пропуски, които уж случайно позволяват безпроблемно гласуване от чуждо име.

По този начин съвсем тихомълком депутатите успяват да манипулират своето присъствие в залата. Начините за надхитряне на системата са три, а от тях най-често и съвсем неслучайно се възползват народни представители от управляващото мнозинство, възмущават се в кулоарите на Народното събрание.

За да се регистрират за присъствие в пленарната зала, народните представители трябва да поставят върху сензора на системата един от трите пръста, от които им бяха взети отпечатъци. Ако обаче пултът откаже да приеме и трите регистрирани в системата отпечатъка на даден депутат, накрая тя автоматично му позволява да гласува, обясняват свидетели на гласуване с чужда самоличност. При това положение рекламираният като най-надежден начин да се спре с практиката на гласуване с чужда карта се оказва просто прах в очите на обществеността.

Цецка Цачева

„Случвало ми се е десетки пъти софтуерът да не разпознава отпечатъците и на трите ми пръста. Накрая пробвах с кутрето и успях да гласувам. Това на практика означава, че всеки може да гласува от мое име“, обясни депутат от дясната опозиция.

Другият доста изпипан начин да се излъже системата е, когато народен представител вдигне ръка към оператора от фирмата, който администрира софтуера. Това е знакът, че пултът му е отказал. Тогава по правило служителят на фирмата автоматично дава разрешение на въпросния пулт да се гласува.

„Това момче няма как да разпознава всеки от 240 депутати. Още повече, то вижда всички в гръб – кабинката му се намира в края на пленарната зала. Не знае нито чия е картата, нито защо е отказала. Но все пак който и да му даде знак, получава позволение да даде вота си“, обяснява народен избраник един от начините за надхитряне на системата. Според него подобни случаи не са инцидентни, а се превръщат в обичайна практика за мнозинството.

Третият начин за манипулиране на процесите за приемане на законите и нормативните актове се извършва с дейното участие на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, категорични са депутати. По думите им сутрин Цачева регистрира само 121 души и спира системата, за да може през деня законите да минат с 61 гласа. Правилното е да се регистрират всички, които присъстват, и да се приемат половината от тях плюс един.

По този начин всички закъснели народни представители не се отчитат в системата, а законите се приемат с по-оскъдно мнозинство. Доказателство за тези порочни практики успели да намерят някои народни представители.

„С изненада открих, че един петък съм отсъствала от парламента – системата ме беше отчела като липсваща. Тъй като по правило не пропускам пленарно заседание, реших да проверя дневния ред. Оказа се, че точно в този петък имам многократни изказвания от трибуната на Народното събрание“, обяснява народна представителка от опозицията. Абсурдът да се води отсъстваща от пленарно заседание, въпреки че се е изказвала многократно, бил светкавично коригиран след възражение до Цецка Цачева. Малцина депутати обаче биха могли да засичат присъствията си в Народното събрание по този начин. Подобни гафове най-вероятно се случват на всяко заседание, без никой да разбере, притесняват се депутати.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *