Дарители на ГЕРБ трупат стотици милиони от обществени поръчки

Президентът на „Главболгарстрой" Симеон Пешов

  Обществената поръчка за транспортен достъп до зала „Армеец“ е опорочена, пише в доклад на Сметната палата. Той показва как правителството на ГЕРБ и управляваната от него Столична община правят „пропуски“ с толериране на определени фирми, които лапат стотици милиони от бюджета.

„Главболгарстрой“ е сред най-големите строителни холдинги в България, но откакто ГЕРБ е на власт, става още по-силен, показа проверка. Дъщерни дружества на фирмата и свързани с нея лица са сред дарителите на кампании на ГЕРБ, МВР е директно спонсорирано от „Главболгарстрой“, както е видно от списъка на благодетелите на Вътрешното министерство.

"Арена Армеец"

„Обикновено големи и чисти фирми като ГБС „Инфраструктурно строителство“ се използват от управляващите да печелят големи обществени поръчки и да наливат в тях милиони. По-важен е обаче подизпълнителят и доставчиците, с които ще работи той. Ето тук е далаверата. Урежда се „Главболгарстрой“ със строителство на отсечка от магистралата и чиновниците казват за пред Брюксел – ето тази фирма има дългогодишни традиции, тя работи на международния пазар, и това е така. Подизпълнителите по веригата надолу обаче са все подставени лица на някого от управляващите – Котараци, съседи от Банкя, състуденти от Академията, кумове… И какво се получава – държавата налива пари, често европейски, във фирми като „Главболгарстрой„. Те, благодарни, че са уредили финансиране, с радост наемат подизпълнителите, които им посочат тези, от които зависи отпускането на парите. А те често не стигат и се отпускат още и още, които уж отиват във фирмата, спечелила обществената поръчка“, разказва висш кадър на Сметната палата. Той твърди, че докладът на колегите му е твърде мек – плод на натиска от Европейската сметна палата, но и съобразен с натиска на управляващите. В последния доклад на Еврокомисията ясно се казва, че обществените поръчки в България са опорочени.

Точно такъв е случаят с победителя в конкурса за транспортен достъп до зала „Армеец“. ГБС „Инфраструктурно строителство“ печели благодарение на критериите, които са заложени предварително в условията, т.е. те са писани така, че само тази фирма да отговаря на тях. В строителството с пари от държавния и европейския бюджет е най-голямата далавера. Там са комисионите, които не се дават в куфарчета, а чрез парични потоци надолу към определени подизпълнители и предоговаряне на финансовите условия, което често означава, че се дават още пари за даден обект.

„Главболгарстрой“ не случайно е спечелила транспортния достъп до модерната зала, показа журналистическа проверка. В пиар акция по сваляне на цената на залата, която е построена от същата фирма, Бойко Борисов обяви, че ще даде 10 милиона по-малко.

Договорът за залата е подписан от предишното правителство, но това на ГЕРБ компенсира фирмата с друг договор, където според източници са източени поне 50 милиона лева. ГБС „Инфраструктурно строителство“ е водещ партньор в консорциум, който през 2006 г. подписва договор за изграждане на 5 километра от Околовръстното шосе на София в отсечката между бул. „България“ и „Симеоновско шосе“. Цената на договора тогава е 32 милиона лева. Докато стане готов обектът, условията са предоговаряни няколко пъти, и то при правителството на ГЕРБ, показа проверка. Така до завършването на отсечката от бюджета на държавата са платени близо 97 милиона лева, с 66 млн. лв. повече от първоначалния договор. Защо поскъпването е 3 пъти, може само да се гадае, но със сигурност това не е единственото завишение на проект, който се изпълнява от „Главболгарстрой“. Точно заради склонността на шефовете на фирмата да влизат в схеми предложени им от властта, те печелят ударно проекти от правителството, като условията в конкурсите са нагласени така, че точно те да са победител.

Из бранша на големите дружества усилено се говори, че Васил Божков е бил изтласкан от този бизнес защото не искал да влиза в нагласени конкурси с условия под масата.

Неговата „Холдинг Пътища“ имаше сериозни проблеми и бе докарана до фалит.

„Главболгарстрой“ се очаква да строи и „Българския Лувър“ с пари от Културното министерство, като в надпреварата надви други 9 участника.

Очаква се фирмата да вземе и поръчката за обновяване на Централната гара в София, където се конкурира с „Трейс Холдинг“. Като цяло компанията работи основно в София и областните градове, но тя вече спечели и конкурса за строеж на Лот 1 на магистрала „Струма“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *