Гълъбин Боевски носел наркотиците за столичен бизнесмен

  9-те килограма кокаин, които световният шампион по щанги Гълъбин Боевски е трябвало да вкара в България, са били предназначени за известен столичен бизнесмен, който никога до сега не е имал нищо общо с престъпния сеят.

Антимафиотите вече знаят със сигурност името му. То дори присъствало в годишните класации за най-богатите българи, макар и не в първата петица. Лицето им е съобщено от агенти на щатската служба за борба с наркотрафика ДЕА, която направила подробно разследване на целия скандален случай със спортиста.

Американците достигнали до категорични данни, че в България се заражда нова, уникална наркомафия, далеч от познатия досега класически тип. На най-високото ниво в нея за изненада Златко Баретата или Маргините, а милионери, натрупали богатството си чрез законен бизнес и ползващи се с безупречно реноме.

  „За тях търговията с наркотици е просто добър бизнес. Преди години модата беше да се инвестира в земя и строежи на сгради. Печалбите бяха космически. Това обаче умря. Хората с голям кеш в момента търсят подходящи начини за инвестиция, която да им донесе бързи и сигурни пари. Кокаинът е перфектната алтернатива за тях. Носи много по-добри дивиденти, отколкото злато и диаманти например. В Южна Америка цената на коката е в пъти по-ниска, отколкото в Европа. От 9 килограма бял прах могат да излезнат дози за 4 милиона евро, а същото количество в Бразилия струва около 200 000 евро. Сметнете сами за каква печалба става дума“, каза запознат човек на службите.

Показателно беше, че миналата седмица лично посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик косвено потвърди скандалното разкритие. „Знаем, че България е транзитен пункт не само за хероина, но и за кокаина от Южна Америка. Това вече е необичайно. Знаем, че във финансирането на  наркотрафика  са  замесени много богати и много влиятелни личности. Не само в България, но и извън нея има хора, които финансират тези операции тук, повярвайте ми“, каза Уорлик, без да споменава конкретни имена.

Според информация, няколко са бизнесмените, които печелят луди пари от скъпата дрога. Единият от тях официално се занимавал с изкупуване на големи масиви имоти около и в София. Същият бизнесмен преди две години продаде десетки декари земя на Околовръстното шосе. Основното муле на родния предприемач се казвал Юри, който навремето бил част от бандата на легендарния люлински крадец Джиджи.

Юри организирал цялата ло-гистична дейност по пратките. От Бразилия дрогата тръгвала за Европа по море. Първоначално с яхти, а после е прехвърляна на кораби. В началото на февруари тази година полицейските служби са били на косъм да разбият кокаиновия канал на бизнесмена, към който беше вербуван Боевски.  Акцията обаче се е провалила заради странно прибързани действия на митничари от аерогара София. На 10 февруари тази година митнически инспектори от сектор „Наркотици“ на летището задържаха българка, пристигнала с полет от Сао Паоло, Бразилия. В двата й куфара, с които е пътувала, в тайници бяха намерени внушителните за България 4,5 кг кокаин. От това количество могат да излязат 45 000 дози за пазара на дребно. Сумата, която би спечелила наркомафията от продажбата им, възлиза на почти 2 милиона евро.

Близо 5 килограма кокаин е количество, което се продава за цял месец в София, където е и най-големият пазар на веществото. Според ченгета пратката е била поръчана от човека, който финансирал и пътуването на Боевски до Бразилия. Дрогата от летището беше намерена в 23-годишна софиянка. Митничарите са я отделили от останалите пътници, защото са се усъмнили в поведението й.

Отделно всички влизащи в България лица от Бразилия се смятат за рискови пътници и подлежат на щателна проверка априори. Младата жена е използвана за муле срещу хонорар от 1000 евро. Нормалната практика е, след като се установи, че има наркотик, и то толкова голямо количество, е веднага да бъде уведомена ГДБОП, за да може да се направи контролирана доставка. Това означава мулето да не бъде арестувано на летището, а да бъде пуснато да излезе с ценните куфари. Така службите ще могат да разнищят цялата схема и да стигнат дори до основния играч на наркопазара.

Умишлено или не обаче, в този случай това не беше направено и буквално е опропастена голямата кокаинова пратка. След като митничарите задържаха момичето и куфарите, на следващия ден обявиха откритието си в прессъ-общение до медиите. Запознати източници твърдят, че висш държавен служител с прякор Весо Мазния лично се е обадил до аерогара София и е дал инструкции да не се уведомяват ченгетата за дрогата. За Мазния има оперативна информация, че е взел 300 000 евро от наркомафията, за да съдейства езпрепятственото преминава на пратки, влизащи в страната и да спъва съвместни разработки с МВР. Той е изключително близък и до скандалния бивш директор на агенция „Митници“ Румен Божинов – Цайса.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *