Гробището в “Малашевци” претъпкано! От кв. “Левски – Г” не си дават терена за мъртвите

Кв. "Левски-Г" отказват да дадат последен дом на покойните

  Колкото повече София расте, толкова повече проблеми надвисват над обитателите на големия град. Освен, че значителна част от столичното население е принудено да живее в малокалибрени пространства, сега се оказва, че свободна площ няма и за мъртъвците.

Според официални данни местата в един от най-големите гробищни паркове в квартал „Малашевци“ са на свършване и повече пространство за нови гробове няма.

Налага се в действие да влезе плана на Столична община за разширяване на гробището, предвиждащ това да се случи на територията на съседния квартал „Левски – Г“. Неговите жители обаче са категорично против терена който в момента представлява зелена площ, да бъде превърнат в последен дом на покойниците. Хората са направили и постъпления да защитят превръщането на парцела в гробище, изпращайки писмо до общината с аргументи против планираното разширяване.

Гробищен парк "Малашевци"

Според гражданите на „Левски – Г“ преди години на мястото, където трябва да е новият гробищен парк, е имало блато. Земята е мочурлива и не е подходяща за такива цели. Освен това има подпочвени води, които също биха създали проблем и могат да доведат до разнасяне на зарази от разлагащата се плът в земята. Почвата не е проучена добре от служителите на общината, убедени са разгневените столичани.

Най-големият аргумент за недоволството в квартала е, че през лятото от „Малашевци“ идва непоносима миризма заради гробището. В горещините, вонята е още no-силна, а хората не искат да си представят какво би се случило, ако мъртвите са заровени на площта в непосредствена близост до жилищните блокове в „Левски – Г“. „Положението и сега е нетърпимо, а ако направят гробище в нашия квартал, направо не ни се мисли. В крайна сметка, наблизо живеят хора, отглеждат се бебета и малки деца. Не е редно да има гробище само на няколко метра“, гневят се гражданите. Тягостна за жителите е и перспективата ежедневно да стават свидетели на мъката на опечалените, идващи да посещават последния дом на близките си покойници. Ясно е, че подобно нещо е неизбежно за гробищата и именно това е причината те да се намират на отдалечени разстояния от жилищните квартали в града. „Всеки, преживял загуба, иска да се усамоти в мъката си, да си поплаче на гроба и да си отиде. Защо и другите хора трябва да стават свидетели на това“, недоумяват в квартала. Въпреки всички протести на „Левски – Г“, планът за разширяването на гробището едва ли ще бъде отменен. Архитекти от Столична община се мотивират за това, обяснявайки, че решението е взето преди повече от 10 години и тогава е бил моментът жителите да възнегодуват. Тъй като подобни възражения не е имало, проектът за ново гробище е подписан и одобрен от тогавашните служители по градоустройството.

Както по всеки въпрос, така и относно гробищата веднага се появиха контрамнения срещу населението в „Левски – Р. Според други столичани живеещите трябва да са наясно, че кварталът е краен и е нормално площи от него да се използват за тези цели.

„Тези хора какво си мислят? След като живееш в „Левски – Г, „Малашевци” или пък „Орландовци“, трябва да си наясно, че наблизо може да има гробище. Това са крайни части на града. Какво искат – да погребваме мъртвите в центъра ли?“, възмущават се гражданите от „пъпа“ на София.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *