Гриша Ганчев плашел с убийство шефа на данъчните Красимир Стефанов

Гриша Ганчев

  Бизнесменът Гриша Ганчев е на свобода срещу парич­на гаранция от рекордни­те половин ми­лион лева, стана ясно от съобще­ние на Специализи­раната прокуратура, разпространено във вторник след обяд.

 На шефа на „Литекс“ са повдигнати две тежки обвинения. Според едно­то той е ръководител на организирана престъпна група, създадена, за да прави престъпления сре­щу данъчната система. Тя беше осветлена при акцията „Захар“ на ГДБОП на 10 май. 

Второто обвине­ние е за закана за убийство, отправе­на от Гриша Ганчев към шефа на Нацио­налната агенция по при­ходите Красимир Стефа­нов. Шефът на данъчни­те започнал да се движи с охрана от НСО веднага след акцията „Захар„.

 При тази операция бяха преровени офисите на „Литекс“ в столицата. Ченгетата взеха докумен­ти и компютри и задържа­ха шестима шефове в ком­панията. Сред тях беше и синът на Ганчев – Данаил, който доскоро е бил сту­дент в Лондон. Арестуваните продължават да са зад решетките и досега. От спецпрокуратурата веднага след операция­та казаха, че групата е криела данъци и нанасяла щети на държавния бю­джет. Магистратите обаче уточниха, че срещу Гри­ша Ганчев няма да бъдат повдигани обвинения, а за ръководител на престъп­ната група посочиха Мил­ко Талев.

  Шефът на „Литекс“ тога­ва също отиде на разпит, готов за арест с четка за зъби но не беше задържан. Разпитът му продължи едва 15-ина минути. Вед­нага след това пред ме­диите Гриша Ганчев дек­ларира: „Това са разни спекулации – кьорфишеци. Истината е, че аз съм чо­векът, който и при предно­то правителство постоянно съм алармирал за биз­неса със захарта. Толко­ва предложения сме дали на Дянков. Първите хора, които са го занимавали с тези неща, сме ние. Знае се кой стои зад данъчни­те измами в бизнеса със захар. Аз имам най-голям интерес бизнесът със за­харта да излезе на свет­ло“.

 По думите му далавери­те със захарта се правят от „разни пловдивски, софий­ски и карнобатски фирми“.

 Преди време бе публикувано разслед­ване за точенето на ДДС със захар която се купува основно в Гърция, а после се вкарва у нас като доставка вътре в общността на ЕС от фир­ми, свързани с близки до братя Маргини и карнобатския бизнесмен Миню Стайков.

 Гаранцията от половин милион на Гриша Ганчев засега е най-голямата, налагана у нас. Преди него от Христо Ковачки бяха поискани 300 000 лв. парична гаранция за неплатени данъци.

 Гриша Ганчев е лишен от право да напуска страната.

 По ирония на съдбата в деня, в който шефът на „Литекс“ получи двете обвинения, Софийският апелативен съд оправда бизнесмена Христо Ковачки по делото за фиктивни сделки, успял чрез тях да укрие близо 17 млн. лв. данъци.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *