“Глобул” затруднява с хитроумни хватки абонатите желаещи да се откажат от тях

  Джиесем операторът „Глобул“ рекетира клиентите си, които искат да се откажат от договор, чийто срок е изтекъл. Те са измислили нови хитроумни хватки, с които максимално да затруднят абонатите си в законното им право да прекратят споразумението си, ако не са доволни от услугата.

Отидох да си платя джиесема и попитах дали мога да прекратя договора си за настолен телефон. Казаха ми, че лично трябва да се обадя на номер 15-16 и да продиктувам един код, който ми написаха на листче. Учудих се, че това не става автоматично, но момчето отговори, че така им било наредено“, разказа потърпевш от рекета на мобилния оператор. Той се обажда на посочения номер и след дълго чакане и благодарности на български и английски за търпението най-сетне чува предупреждението, че разговорът се записва. Клиентът казва кода си за прекратяване на договора и тогава последва необичайна процедура. „Поискаха ми личните данни. На моя отказ да ги съобщя по телефона ми казаха, че ако не ги продиктувам, договорът ми ще бъде продължен. Нямаше как, съобщих ги и сега се надявам, че след сложната процедура, договорът ми наистине ще бъде прекратен. Но не съм много убеден. Служителката се представи като фолк певица с името Роксана и отказа да спомене фамилията си”, допълна клиентът на “Глобул”.

Тази нова мода обаче е в драстично противоречие с приетите промени в Закона за електронните съобщения. Малко преди Коледа миналата година парламентът постанови, че договорът с мобилен оператор ще се продължава само с изрично писмено съгласие на абоната. Никой от депутатите не може да гарантира, че диктуването на лични данни по телефона ще останат защитени. Има достатъчно документирани случаи за изтичане на информация.

Адвокат Веселка Волева, която води множество дела за подобни нарушения, е категорична, че не е трябвало потребителят да диктува данните си по телефона, а да потърси правата си чрез съда. За съжаление, джиесем операторите могат да си позволят да плащат неустойки за разлика от клиентите и да продължат с незаконното изнудване.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *