ГЕРБ употребява киното, за да си прави политически пиар!

Севда Шишманова

  От няколко дни по БНТ се върти трейлърът на новата суперпродукция, „Недадените“. Дванадесетте серии за спасяването на българските евреи са режисирани от Емил Бонев, който работи в тандем със сина си Вито Бонев. Двамата са и автори на сценария. Продуцент е Мирослав Боршош със своята къща „Артишок“.

Субсидията за производството на филма е 2 135 648 лв., което прави по 180 000 лева на епизод. Така „Недадените“ се превръща в една от най-скъпите тв продукции. Скандален бе начинът, по

Румяна Бъчварова

който този филм получи парите, след като проектът бе класиран едва на четвърто място в конкурса, проведен от БНТ. Преди няколко месеца в пресата бе писано за безпрецедентната намеса от кабинета на премиера, благодарение на която сериалът се превърна в приоритет на държавната телевизия.

След провеждането на конкурсната сесия за селекция и подбор на игрални филмови проекти за 2012 г. става ясно, че позицията за исторически сериал е спечелена от „На границата“ с режисьор Лъчезар Аврамов и сценарист Димитър Стоянович. Още на следващия ден след като резултатите стават ясни, в БНТ пристига продуцентът Мирослав Боршош, придружаван от Румяна Бъчварова, която е шеф на кабинета на Бойко Борисов. Двамата влизат на среща с програмния директор Севда Шишманова и я „убеждават“, че четвъртият проект в класирането – „Недадените“, трябва да стане първи.

Мирослав Боршуш

Финансирането на продукцията е задвижено с бясна скорост, за да може премиерата му да съвпадне с отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

Според запознати с кухнята на филмопроизводството в БНТ новият сериал се произвежда за пропагандна употреба, чрез която правителството ще си прави реклама на гърба на сложни исторически събития, които би трябвало да стоят далеч от настоящата политика. Допълнително доказателство за правителствената поръчка, която ще се финансира с парите на данъкоплатците, е и фактът, че подборът на актьорския състав е бил направен още преди да станат ясни резултатите от конкурса. „Сюжетът със спасяването на българските евреи е добър повод за екранизация, ако от това не се прави политика. Намеси ли се тя, очаквайте скандали“, заявиха специалисти по темата за Холокоста, които са възмутени от начина, по който държавата употребява киното за политически пиар.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "ГЕРБ употребява киното, за да си прави политически пиар!"

 1. GE100   17.03.2013 at 16:43

  Голи снимки на бившата на Боршош – Искра, се пазят при нейния работодател Евгений Бакърджиев. И още други любопитни неща.

  Отговор
 2. GE100   31.03.2013 at 15:02

  Боршош е истинският собственик на в. „Стандарт“!

  Отговор
 3. Ренко   05.04.2013 at 18:48

  Не зная кой кога е ходил при кого и дали е вярно, знам, че статията е също толкова тенденциозна и манипулативна, колкото и историята за която разказва. Пък и като погледнах на другите заглавия на статиите ми стана ясно, политика, отново политика, с политически методи ругаеш политическите методи, е, няма лошо, те използват своето влияние, вие вашето.

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *