ГЕРБ прикрива далаверите на спонсора си – цитрусовия бос Сотир Янков

Сотир Янков

  Търговецът на цитрусови плодове от Пловдив Сотир Янков три години е наливал пари в ГЕРБ, а управляващите са покривали далаверите му с ДДС, се разбра от бивши данъчни служители в града под тепетата. Янков беше арестуван миналата седмица заедно със съпругата си Елена и дъщеря си. В ареста попадна и племенникът на футболната легенда Христо Бонев-Зума, който е обявен за бушон по веригата за кражби от бюджета.

Подозренията срещу тях са, че са източили над 5 млн. лева ДДС. Сотир Янков минава за най-големия вносител на цитрусови плодове в Южна България. Известен е и с екстравагантното си решение да купи детектор на лъжата. С него проверявал работниците си дали са лоялни към компанията.

Менда Стоянова

Всъщност зад ареста на бизнесмена се крият неуредени финансови взаимоотношения с касиерите на ГЕРБ по места, твърдят източници. „Сотир и съпругата му бяха върли фенове на Бойко Борисов. Дори се хвалеха, че са близки и с Цветанов.

Всички знаят, че търговията им с плодове беше параван за данъчните далавери. Винаги са били с управляващата партия, независимо коя е тя. Преди да дойдат ГЕРБ, Сотир беше неразделен с бившия шеф на данъчното в Пловдив Георги Тьрновалийски. Той пък е човек на Георги Гергов. Когато го смениха, стана близък с Менда Стоянова, която сега е депутат. Покрай нея с жена си се наместиха в ГЕРБ, даже бяха в организацията на предприемачите. 100 процента съм сигурен, че имаха чадър отгоре, но явно са спрели да плащат и затова ги арестуваха“, разказва бивш партньор в бизнеса на Сотир Янков. Депутатката Менда Стоянова дори често била забелязвана да си прави макиаж в салоните за красота на Елена Янкова, съпругата на Сотир Янков. Оттам минавали преди участия в Пловдив и звезди на попсцената като Ирина Флорин, Софи Маринова и Миро. Арт директор на салоните за красота бил известният в хайлайфа коафьор Григори Кюлев-Гого.

Съдът наложи парична гаранция за Мария Янкова и за майка й Елена (вляво)

Златните години в бизнеса на Сотир Янков са 2003-2007. През 2005 г. той дори става бизнесмен номер едно в Пловдив. Запознати с далаверите на гербаджията твърдят, че още тогава е точил ДДС, но с покровителството на червените. Когато ГЕРБ вземат властта семейството му се насочило към новите управляващи.

„Сотир беше обвързан с БСП и Гергов и затова реши да вкара съпругата си в структурите на ГЕРБ. Затова тя стана секретар на „ГЕРБ – Предприемачи“ в Пловдив, въпреки че е съдружник на мъжа си фиктивно, а управлява салони за красота и заведение“, разказва за контактите с властта на арестуваните пловдивчанин. Според него разривът между Сотир Янков и ГЕРБ е ескалирал с наближаването на изборите.

В Пловдив не един и двама бизнесмени били притискани да спонсорират партията, за да може да спечели колкото може повече гласове.

Според осведомени източници Сотир Янков не си е оставил магарето в калта и прилежно записвал срещите си с представители на ГЕРБ, включително и с кмета на града Иван Тотев. Той бил наясно, че когато спре да се подчинява, ще го ударят, и искал да се застрахова. Точно за това пловдивчани не вярват, че ще се стигне до съд, а най-вероятно било близки до управляващите да изземат бизнеса му.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *