ГЕРБ покри далаверите на финансиста на Маргините – Христо Халваджиев

Христо Халваджиев - Халвата

  Делото срещу финансиста на братя Маргини – Христо Халваджиев – Халвата, е тотално провалено, се разбра от достоверни източници в пловдивската прокуратура.

Той беше арестуван през ноември 2008 година и тикнат в ареста заедно с още петима души заради петролни афери и точене на ДДС.

„Когато ГЕРБ дойде на власт през лятото на 2009 година, разследването беше тотално смачкано. Имаше огромен натиск на Халваджиев да му се размине. Купувал горива от „Лукойл“, смесвал с разредители и ги продавал на малки бензиностанции със сертификат на петролната компания на Валентин Златев. Имаше данни за милиони, източено ДДС с фиктивни сделки, но всичко се покри“, разказва магистрат от Пловдив.

Братя Маргини

Христо Халваджиев е от Смолян. Оттам са и тримата братя Маргини – големият Красимир, средният Димитър и най-малкият Николай, когото МВР услужливо пусна да избяга след убийството на радиоводещия Боби Цанков.

Халваджиев е арестуван след задържането на друг участник в престъпната група – Иван Иванов. Халвата е бивш представител на групировката СИК за Смолян.

Той е обвинен, че е манипулирал обществени поръчки за доставки на гориво в Медицинския университет в Пловдив и община Златоград, както и за предлагане на подкуп.

След първоначалния шум аферата потъва в забрава. Халвата е силен и в курорта Пампорово, който се контролира от Цветелина Бориславова, разказват запознати. През 2005 година групата му влиза в ръкопашен бой с конкуренти за проституцията по хотелите.

Преди идването на ГЕРБ на власт Халваджиев и Маргините са разследвани и за внос на контрабандно гориво от Гърция, но в края на 2009 година работата в това направление спира.

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, също прави реверанс към Халваджиев, когато Бойко Борисов идва на власт.

„Запорираха им имоти за 5 милиона лева с безумни мотиви и после съдът отмени решението им“, разказва запознат със случая.

В крайна сметка Халваджиев отива на съд единствено за подбудителство към подкуп и за манипулиране на обществена поръчка в медицинския университет в Пловдив. Делото се гледа в града под тепетата и Халвата е оправдан на две инстанции. По това време там шеф е сегашният главен прокурор Сотир Цацаров, който беше фаворитът за поста на ГЕРБ и лично на Цветан Цветанов.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *