ГЕРБ наливат пари в близки до партията фирми за ремонт на мостове

Срутения мост край Петрич

  43 милиона от бюджета на страната ще се вложат в ремонт на мостове, след като лично премиерът Бойко Борисов инспектира здравината им в поредната си пиар акция. Според запознати с тези процедури сумата ще набъбне поне двойно. Строителни предприемачи са категорични, че поръчките за ремонтите на мостовете по магистралите ще бъдат прилапани от близки до властта фирми, а дейностите по оздравяването им ще са само козметични.

„Интересно как се сетиха за мостовете точно след земетресенията. Играят си със страховете на хората. Тези съоръжения са обект на постоянен контрол от Министерството на регионалното развитие, или поне такива са наредбите. Има и перо за ремонтите им. Сега ще изкарат едни милиони от бюджета и ще ги дадат на техните си фирми„, твърди строителен предприемач, пожелал анонимност.

Мостовеке край Витиня плачат за ремонт

 В началото идеята на премиера беше дори по-радикална – ремонтите да се направят без обществени поръчки, което означава, че министерството само ще избира фирмите при неясни критерии. Така злоупотребата с парите е 100 процента сигурна.

След отказа на опозицията в парламента милионите да се раздават на сляпо все пак за спешните ремонти ще се направят конкурсни процедури. Депутат признава, че това също не е гаранция, че парите няма да бъдат откраднати, но поне злоупотребите ще бъдат ограничени.

Според него предстои специални комисии да изработят критериите, на които трябва да отговарят фирмите, и да се определят строителните дейности по укрепването на мостовете. Още там обаче се очаквало да се заложат изисквания, на които да отговарят точно определени дружества, близки до властта.

Освен ремонта на мостовете по магистралите управляващите щели да използват земетресенията от последния месец и за паспортизация на жилищните сгради. Очаква се всяко семейство, което живее в панелка, да се бръкне с няколко стотачки, за да извади документацията за сградата. От тази процедура отново щели да се облажат фирми, близки до властта, както Корпоративна банка бе определена да раздава кредити по европейските програми за саниране на жилищата.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *