Гавра с безработните си прави програма за насърчаване на собствен бизнес!

Младежката безработица у нас надхвърля 50%, обяви Българска стопанска камара, а за последните 3 години без работа са останали близо 450 000 души. Това е равносметката до момента от работата в сферата на заетостта на правителството на ГЕРБ, което явно не използва добре и малкото на брой алтернативи, каквито са европейските средства по оперативните програми. Поредно доказателство в това отношение е една от действащите в момента схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – „Насърчаване стартирането на проекти за развитие на самостоятелна стопанска дейност“ (ОПРЧР). Програмата е за започване на нов бизнес и е насочена изцяло към безработните. Условието е да бъдете регистрирани в бюрото по труда.

Оказва се обаче, че малцина са тези безработни, които ще успеят да се доредят до пари по тази схема. Максималната стойност за одобрен проект е 20 000 лв., които сами по себе си не са достатъчни за завъртането на стабилна дейност, но не това е големият проблем. Трудностите са в няколко направления и Агенцията по заетостта, която е междинно звено по ОПРЧР, не прави абсолютно нищо за да ги разреши, следвайки стриктно принципа на бюрокрацията.

На първо място е странното изискване кандидатите да представят проекти за иновативни бизнеси и дейности с голям потенциал. Кандидат призна пред, че в бюрото по труда откровено му заявили да не се надява на шанс да вземе пари с проект за обикновена дейност – фризьорски салон или кафене, както е било е неговия случай. Трябвало да покаже нови идеи и в бъдещия бизнес да използва иновации. Това изискване е повече от странно, като се има предвид, че в бюрата по труда преобладават хора, които са с по-ниско ниво на образование и едва ли биха могли сами да стартират иновативен проект.

Схемата е обърната изцяло към професионалисти и това личи от проектите за бизнес план, които са раздадени от бюрата по труда. В тях се изисква кандидатът да направи подробен отчет на бъдещите приходи и разходи, прогноза на паричните потоци, ясен разчет на доставчици и клиенти.

Именно за тези бизнес планове беше проведено обучение за кандидат – бенефициентите на два етапа. Първият включваше уроци за придобиване на професионална подготовка, и умения за стартиране и управление на собствен бизнес. Показателно е, че от 9800 залисали се едва 4800 са успели да завършат успешно курса. На втория етап ситото е още по-голямо.

Обучението за правене на бизнес план са минали 2962 души, а са успели да го завършат около три пъти по-малко – едва 1108. Кандидати твърдят, че са се сблъскали с изключително сложна материя, която е по силите само на професионални консултанти.

Освен всичко друго, макар парите да са недостатъчни за малък бизнес, веднага след спечелването на проекта кандидатът ще трябва да въведе допълнителни ограничения пред бизнеса си. Задължително е да наеме поне още двама души и да им дава заплата и да им внася осигуровки за 3 месеца. На всичкото отгоре безработният трябва и да е отворил фирма за своя сметка независимо дали проектът му ще бъде одобрен. Регистрирането й излиза между 300 и 500 лв.

В програмата има и други условия, изписани с малки буквички, които обаче са почти невъзможни. Одобреният кандидат няма право да си продава закупеното оборудване 5 години след стартиране на бизнеса, а ако до 1 година не успее нищо да направи, е длъжен да върне 20% от парите. Освен това хипотетичните 20 000 лв. се отпускат на 4 транша, като последният е 20-процентното участие на държавата, което не е ясно кога се изплаща. Именно поради тези причини прогнозите са, че доста от приготвените 50 млн. лв. ще останат неоползотворени.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Гавра с безработните си прави програма за насърчаване на собствен бизнес!"

  1. Патил и препатил   01.02.2013 at 16:21

    Дори идея си нямате колко по грозна е истината от изнесеното в статията „Гавра с безработните си прави програма за насърчаване на собствен бизнес!“ Мога да кажа доста по темата…. но не виждам смисъл.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *