В етнически скандал с Македония ни забърка фолкпевицата Райна

Райна

  Певицата Райна неочаквано се оказа в центъра на грандиозен международен скандал, след като беше обвинена от македонски екстремисти, че не зачита независимостта на югозападната ни съседка. Ябълката на раздора се оказаха песни, които според комшиите били техни, а Райна представяла за български. Каква е историята.

Неотдавна изпълнителката издаде пореден албум с народна музика, но този път изцяло с песни от македонския край. Самата Райна е родом от Сандански, където я наричат пиринската самодива. За да звучат песните й максимално автентично, тя пее на македонски диалект.

Както е известно, България признава независимостта на Македония, но не и езика на страната.

По този повод парчетата от албума „Македонско девойче“ са събрали стотици коментари от хора, изявяващи се като антибългарски пропагандатори. Под песента „Мой роден край“ в най-големия видеопортал YouTube има повече от 400 коментара, някои от които са дори на расистка основа. В тях българите са тотално дискриминирани, наричани са крадци заради мелодия, която била посветена на град Битоля, който днес се намира на територията на Македония.

Крайните оценки вбесяват куп наши сънародници които яростно обясняват, че включените в албума фолклорни песни са създавани, когато Македония е била част от България.

Ето и част от коментарите: „Дядовците на родителите ми са македонци, а те си знаят, че са българи. Все едно да се каже, че родопчаните не са българи. Същото е. Всички македонци са българи, но просто някои от тях са с промити мозъци“.

След това изказване следват десетки нападки към българите, като се стига дотам, че македонците твърдят, че ние сме в пълна заблуда заради тежкия икономически и социален живот в страната. Същите се опитват да ни убедят, че езиците ни са съвсем различни и че Райна пее на диалект от Източна Македония. Иначе в страната имало и много други диалекти, които нямали нищо общо с българския.

Конфликтът е толкова грандиозен, че в него са намесени светите братя Кирил и Методий, Яне Сандански, Гоце Делчев и други важни исторически фигури. На топа на устите е и Европейският съюз, който според македонците ще се разпадне до няколко години „най-късно до 2020-а“.

Македонците не подминават и проблема си с Гърция, като ни наричат изменници, щом сме на страната на южната ни съседка в този спор.

Разправията е толкова голяма, че не е изключено отношение по скандала да вземе дори Външното ни министерство.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *