Внимание! Хапчета – убийци ни дебнат в аптеките!

Парацетамолът, аналгетикът и сънотворните са опасни, твърдят последните проучвания в областта

  В днешно време хо­рата пият отрова с убеждението, че се лекуват. Гълтат хапчета безразборно и въобще не се замислят за вре­дата, която нанасят на организма си. Всички сме свидетели, че през последните години падна възрастовата граница на диабета, инсулта, инфаркта, раковите заболявания. Отдаваме тази статис­тика на натовареното ежедневие и стреса, но забравяме друго: хапче­тата, които поглъщаме, често дори без лекарско предписание, също крият своите рискове. Вместо да решат здравословните ни проблеми, някои от тях могат да ни убият.

 Американските изследо­ватели ни предупреждават, че употребата на сънот­ворни увеличава риска от кратка продължителност на живота. Повишената доза може да доведе и до различни форми на рак. Според последните проучвания в тази област хората, приемащи средно 18 таблетки в рамките на година, са по-застрашени от преждевременна смърт, отколкото тези, които не употребяват подобни ме­дикаменти. Резултатите от изследванията включват лекарства като темазепам и диазепам, золпидем, зопиклон, залеплон, бар-битурати и седативни антихистамини

  Парацетамолът също е много опасен. Някои спе­циалисти недоумяват защо това лекарство е толкова масово. „Усложненията, които съм виждал от противотемпературни средства по време на вирусни забо­лявания, са все от просло­вутия парацетамол. Той е токсичен за черния дроб и бъбреците, а го дават дори и на бебета“, възмущава се д-р Атанас Михайлов, известен хомеопат.

 Любопитен факт е, че таблетките парацетамол са на първо място в света като предпочитано средство за самоубийство. Най-много смъртни случаи са регистрирани именно след предозиране с това лекарство. Отравянето с него не винаги се проявява веднага. Най-напред се усеща гадене, а два или три месеца след това може внезапно да се стигне до загуба на съзнание и тежки усложнения.

 Оказва се, че няма абсо­лютно безопасни обезболя­ващи и противовъзпалителни средства. Преди години пирамидонът (известен още като амидофен) – използван против главоболие и висока температура, внезапно изчезна от пазара. Беше спрян от производство, дори го иззеха от аптечната мрежа, защото беше при­знат за токсичен. Замениха лекарството с парацетамол, който е не по-малко вреден, особено когато се приема продължително и в по-го­леми количества.

  Световните здравни ор­ганизации настояват да се спре и употребата на анал­гин. Установено е, че той причинява увреждане на кръвта. В някои генетично предразположени хора той предизвиква силна алергич­на реакция, известна като анафилактичен шок. Лечението на това състояние трябва да започне още след първите призна­ци, включващи сърбеж, подуване в областта на лицето и задух. Необходи­мо е спешно да се извика медицинско лице, което да инжектира венозно адре­налин, кортикостероиди и антихистаминови препара­ти на болния.

 Напоследък е широко коментирана и вредата от антибиотиците. Те са едно от големите открития на медицината, но в много случаи употребата им не е оправдана. Повечето остри инфекции, от които боледу­ваме (особено през зимата) се причиняват от вируси, а тогава антибиотиците са безсилни. Приемани чес­то, те водят до различни проблеми със здравето. Увреждат нервната, от­делителната и имунната система. Най-вредни са за организма, докато той расте. Родителите трябва да знаят, че има опасност децата им да не реализират заложения в тях генетичен потенциал, ако често пият антибиоти­ци.

 Хапчетата за отслабване също не са безобидни. Наскоро от пазара бяха изтеглени хранителни добавки, производство на китайска фирма, в които беше открито забраненото вещество сибутрамин. За съжаление, търговията с подобни таблетки в интернет е безконтролна и човек трудно може да разбере какво съдържа това, което си купува. Някои от страничните ефекти на хапчетата за отслабване включват: нервност, високо кръвно налягане, проблеми със съня, хиперактивност, умора, замаяност, сърдеч­на аритмия, главоболие, замъглено зрение, повръ­щане, косопад, инфаркт, инсулт и дори рак на дебелото черво.

 Ако сте решили да при­бегнете до медикаментозно справяне с проблема с килограмите, задължи­телно потърсете лекарско мнение.

 

И витамините са опасни

 Приемането на изкуствени витамини напоследък стана мания, но и тук трябва да бъдат налагани ограничения. Хората погрешно считат, че колкото повече витамини на таблетки приемат, толкова по-добре. Организмът не бива твърде дълго да се подсилва по изкуствен начин. Ако човек е алергичен, дори една-един-ствена таблетка с витамини може да му коства живота.

 Хипервитаминозата (пре-дозирането), особено на витамините А и Д, е не по-малко опасна от авитами-нозата (недостига). Витамин А се усвоява само в съчетание с витамин Е, а „неизразходваният“ остатък се натрупва в черния дроб. Ако дълго време се приемат го­леми дози, се появяват болки в корема, кости­те и ставите, слабост, потене, нарушаване на менструалния цикъл.

 Симптоми на хипервитаминоза са пукнатините в ъглите на устата, чупливостта на ноктите, падането на косите. Излишъкът на витамин Д пък може да се прояви във вид на раздразнителност, главоболие, слабост, жажда, гадене, диария, загуба на апетит. При децата в най-тежките случаи предизвиква дори гърчове, задържане на растежа и намаляване на теглото.

 Излиза, че витамините никак не са безвредни, а предозирането им може да доведе до обострянето на различни заболявания. Специалистите съветват да се консултирате с лекар, преди да започнете прием и най-важното – да се храните здравословно, а не да раз­читате на хапчета.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *