Вивиан Рединг предупреждава: Спрете извращенията в затворите!

Вивиан Рединг
Вивиан Рединг

  Янко Баташки е жертва на извращенията в българските затвори. Тази констатация прави не кой да е, а еврокомисарката по правосъдие Вивиан Рединг. До нея са достигнали над 500 сигнала, които описват цялостното състояние на затворите в страната. Тя е останала изумена от тоталната липса на контрол от страна на държавата към директорите им и е заявила готовност да помогне с каквото може случаят „Янко Баташки“ да бъде разрешен.

Според юристи еврокомисарката може да поиска сметка от Министерството на правосъдието, защо институциите в България не изпълняват влязъл в сила съдебен акт, а прокуратурата отказва да се занимава с проблемите на осъдените.

Янко Баташки
Янко Баташки

Според близки на Ваташки той има сериозни здравословни проблеми, но зад решетките не е лекуван адекватно. Такава е ситуацията и с много други затворници, които имат нужда от специална хранителна диета, която обаче или не им се осигурява, или се позволява след дълги битки на семействата и адвокатите. Килиите пък приличат по-скоро на тоалетни, отколкото на място за живеене.

За да изразят позицията си за случващото се в българските затвори, представители на ъ(БЗСР) и Национално движение „Съвършена България“, които се оглавяват от Янко Баташки, се събраха пред сградата на Европейската комисия в България на 06.08.2013 година, за да протестират за неправомерното му оставяне в ареста след изтичане на присъдата му.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *