Венци Лисицата е новият шеф на крадците в София

Йордан Цонков - Джиджи

Венцислав Геров – Венци Ли­сицата е новият бос на крадците. Легендарният обирджия, който се прочу още в първите години на демокраци­ята с няколко дръзки въоръ­жени грабежа, не само че не влезе в затвора, но успя да се трансформира в почтен биз­несмен.

Името на Венци Лисицата отново се завъртя в подземния свят след дръзкия обир на банков клон в Студентски град. На 5 април маскирани и въоръжени с картечни пистолети гангстери нахлу­ха в трезора, пребиха охранителя и си тръгнаха с 250 000 лева. И макар че раз­следването на обира е в начална фаза, в ъндърграунда неизмен­но посочват едно име – това на Венцислав Геров.

 Митичният крадец контролира около 200 от  най-добрите  обирджии – срещу определен процент „раз­вързва“ плячката от обирите и препира парите чрез финансови къщи, чейндж бюра и всевъзможни други схеми.

 „Лисицата може и да не знае за някой крупен обир, но след като грабежът се случи, той поема случая. Десетки кила злато от няколкото бижутерии, които бяха обрани през последните две годи­ни, например бяха превъртени през Венци Лисицата и бандата му.

Методи Методиев – Мето Илиенски

  Той може да развърже всичко – от ви­етнамски донги, до диаманти. Крадците продават на него, защото са убедени, че няма как да има издънка. Парите от въоръжените банкови обири също са препирани от Лисицата“, категоричен е наш източник от подземния свят.

 Наскоро Венцислав Геров – Лисицата имал неприятен сблъсък с крупен оръ­жеен търговец, от чийто апартамент преди около година били обрани 300 000 лева и скъпи часовници. Разбойникът бил принуден да върне ограбеното пред угрозата да влезе в затвора за старо престъпление, по което оставил кървави следи. Дори и в този случай обаче Ли­сицата проявил характер – възстановил само 50% от откраднатото на оръжейния бос. „Толкова стигнаха до мен, тия, дето са те обрали, остават анонимни“, безцеремонно съобщил на жертвата си Вен­цислав Геров.

 Венци Лисицата е един от пионерите в обирджийския занаят, допреди 1989-а той заедно с Мето Илиенски грабеше по списък домовете на тираджии. Оттогава досега е „думнал“ над 500 апартамента на баровци, ограбил е десетки банки, офиси и хипермаркети. Той бе заподо­зрян №1 и при крупния грабеж над трезора на Борислав Ралчев преди година и половина, при който от 400 касетки бяха измъкнати близо 10 милиона лева. Лисицата от няколко години не се зани­мава пряко с обирите, но контролира и координира действията на апашите и развързва стоката.

 Лисицата бе близък приятел с Йордан Цонков – Джиджи и е участвал в някол­ко от чутовните обири на люлинската банда. На 22 януари 2009 г. Джиджи, прочул се със задигнати над 70 милиона лева – плячка от дузина банкови грабежи и стотици отарашени домове на ба­ровци, бе направен на решето от автоматчик пред блок 914 в жк „Люлин“.

 Мафиотският раз­стрел на Джиджи и до днес не е разкрит, но в ъндърграунда отдав­на е известно името на наследника му – Венци Лисицата. Геров е неоспоримият тартор и началник на обирджиите, а думата му се чува не само в София, но и в цяла­та страна. Лисицата живее в баровска къща в Бояна, притежава няколко апар­тамента, легализира парите си чрез внос на луксозно бельо, козметика, сто­панисва и няколко паркинга, придобити с разрешение от Таки.

 През 1996-а разбойникът бе простре­лян в крака пред хотел „Хемус“, а преди 4 години бомба помля сребристото му „Ауди“ пред апартамента му в близост до хотел „Кемпински“. След този инцидент Венци Лисицата напусна жилището, тъй като бе принуден да се изнесе от НСО. Малко известен факт е, че Венци Лиси­цата живееше в една и съща коопера­ция с Елена Йончева, а в този период журналистката се водеше премиерша заради връзката си със Сергей Станишев.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *