Валентин Цоновски се отрече от Флоров

Валентин Цоновски
Валентин Цоновски

  Скандалният антимафиот Валентин Цоновски ще оглави нова дирекция в МВР след отказа си да се влее в ДАНС с новите промени в закона, които пращат там и досегашната му служба ГДБОП, се разбра от източници във Вътрешното министерство.

Доскоро Цоновски беше от най-близкия кръг на Цветан Цветанов и семейния му приятел Станимир Флоров. Първият е обвиняем за престъпления по служба по две дела, а вторият е разследван за връзки с наркотрафиканти. И Цветанов, и Флоров днес са извън системата на МВР, но Цоновски продължава кариерата си там въпреки скандалите, в които бе замесен по случая „Мирослава“ от Перник, както и по делата „Наглите“ и „Килърите“.

Новата служба на Цоновски не е случайна, твърдят източниците ни. В замяна на продължаването на кариерата си той е дал ценна на прокуратурата за действия на Цветанов и Флоров, които са на ръба на закона и дори навлизат в сферата на криминалното.

Цоновски е най-запознат с престъпленията по служба, извършвани от кръга Цветанов – Флоров, защото лично е изпълнявал поръчки от тях и прокурорката Ася Петрова, твърдят запознати.

Станимир Флоров
Станимир Флоров

Цоновски дори не се бил подлагал на детектор на лъжата, както колегите му, които искат да продължат работата си в ДАНС. Той ще оглави нова дирекция в националната полиция, която ще противодейства на организираната престъпност и корупцията, но няма да е с правомощията на ДАНС, където има същия отдел.

„Отношенията между Цоновски и Цветанов днес не са същите, както бяха преди година-две. Той няма как да остане в системата на МВР, без да се е разграничил категорично от Флоров и без да е дал информация, която ще послужи те да бъдат осъдени за престъпление по служба“, твърди източник от МВР, който се занимава с кадрите във ведомството.

Скандалният Полицай на 2010 година е участвал в операциите „Наглите“, разработката по „Килърите“ и разплитането на случая „Мирослава“, за който е наказан, защото свидетелят Стойчо Стоев – Чочо се самоуби мистериозно пред него. По тези дела тепърва ще излизат нови компрометиращи факти, които Цоновски разкрил заради новия директорски пост, който ще заеме в МВР.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *