Българите работим най-дълго в Европа, и за най-малко пари!

строители

Противно на всякакви приказки и митове, че ние българите сме най-мързеливи, доклад на европейска фондация, разкри че работната седмица в България е най-дълга.

Данните са от европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Те сочат, че нашата страна е сред седемте държави в Европейския съюз (ЕС) с най-дълга работна седмица. Трудещите се в България работят приблизително по 40.30 часа от понеделник до петък. Това е с час повече от финландците, чиято работна седмица е най-кратка. Но тези данни са само за заети на пълен ден и включват действително отработените часове.

Не рядко работодателите в България злоупотребяват с положението си и работещите у нас се трудят доста над определените по Кодекса на труда 8 часа работен ден. Често работният ден на българина е от 7 до 19.00 с почивен ден неделя. Това например е работното време на хората, работещи по заведенията за бързо хранене.

бърза закуска

Докато в Европа средно работната седмица е 39.7 часа на седмица. Според официалните данни най-дълго работят румънците, които прекарват на работното си място по 41,3 часа. Най-фрапиращото е, че по-дългото работно време у нас и при северните ни съседи, по никакъв начин не се отразява на заплащането. Даже напротив, всички знаем, че заплатите в България и Румъния са най-ниските в Евросъюза. Българите печелят  9 пъти по-малко от най-кратко работещите финландци.

Според родните икономисти причина за ниското заплащане на труда у нас е била и слабата ефективност на труда. Те определят нашата производителност на едва 43,5% от средната за ЕС, а във Финландия е 109%. Докладът разби още един мит, че българите почиват най-дълго. Няма такова нещо, оказва се, че България е сред страните в ЕС с най-кратък платен отпуск. Кодексът на труда дава на българина 20 дни почивка.

често явление в България е и забавянето на заплатата от няколко месеца

В другите страни от ЕС тя е над 25 дни, като най-дълга ваканция имат  в Германия, Франция и Дания – по 30 дни. Но откъм официални празници сме с цели два дена напред, т.е. в България имаме 11 дена официални празници, докато в Европа те са средно 9 дена. Изключение прави единствено  Испания, испанците имат цели 14 дни фиеста.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/3-P7KbwdxrM

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Българите работим най-дълго в Европа, и за най-малко пари!"

  1. Тамара   21.08.2012 at 19:00

    Ще цитирам една поговорка „Да би мирно седяло, не би чудо видяло“. Това е формулата да те държат на работа. Аз така и не можах да се науча да затварям очи за справедливостта. Казвам винаги това, което чувствам и се стремя за справедливост в работата. Но това е неугодно на работодателя. Те искат роби мълчаливи. Да си затварят очите за това, че ги карат да стоят до 21:00 часа на работа. Поощряват това, независомо че в толкова часа ти си пълн блокаж и едва ли може след работа да си позволиш да отидеш на пазар или където и да е и да починеш пълноценно за следващия работен ден. Е ако успееш да извоюваш голяма заплата, без да ти гледат в паницата и да преценяват какво може да си купиш с тези пари си защитил интереса си. За съжаление в повечето случаи или дават малка заплата или, ако е голяма те гонят след 5 месеца поради това, че според тях са те облагодетелставли прекалено и скоро ще почнеш да живееш по- добре от тях. Съвсем не става дума за работа като обслужващ персонал, а за работа в Sofrware company както и в Държавните фирми.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *