Брюксел разследва депутата Емил Димитров за измами с европейски пари!

Емил Димитров - Фаса

  Далаверите на скандалния депутат Емил Димитров замирисаха чак в Европейската комисия месец след като отровиха Етрополе с отпадъци от производството на ток от биомаса.

На заседание в Комисията по околна среда на Европарламента миналата седмица се е обсъждал проект за ежегодно отпускани 1 милион евро за община Етрополе, която ги наливала във фирмата на Емо Фаса, концесионер на горското стопанство. Проектът е за възстановяване на благородните елени и глухарите в ловното стопанство на Емил Димитров, където ходят да стрелят по животни Георги Първанов, Христо Стоичков, Бойко Борисов и много други политици и общественици.

Благородни елени

От Брюксел са се усъмнили в злоупотреби с европейските пари, които наливат в община Етрополе всяка година, и са поискали от българските власти да спрат финансирането и да разследват случая. Това се разясни от отговора на комисаря по регионална политика Йоханес Хан на въпрос на евродепутата Никое Хрисогелос от Групата на зелените.

Проблемът бил, че нито по българското законодателство, нито по европейското, благородният елен не е защитен вид. Единствено в Закона за лова той фигурира като трофейно животно. Рядката и ценна птица глухар не може да се срещне в района на Етрополе още от 70-те години на миналия век. Общо взето условията не са подходящи там за него, твърдят природозащитниците. В същото това време глухарят обаче е предпочитан обект от много ВИП ловци, посещаваки горското стопанство на Емил Димитров.

Формално стопанството край Етрополе е на фирмата „Фабрика Медикет“, където шеф е майката на депутата Елеонора. Публична тайна в старопланинското градче е, че преди да стане депутат, точно Емо Фаса е управлявал дружеството, а след това го е прехвърлил на майка си. Емил Димитров има широки бизнес интереси и докато е депутат, се занимава единствено с лобистки поправки в закони, които да облагодетелстват джоба му с държавни пари.

Скандалът в Европейската комисия за парите, отпускани за ловното му стопанство, назрява и в партията ГЕРБ, от чиято листа той е депутат. Научихме, че отговорни фактори там са се уплашили от отзвука в Европа за поредната далавера на Емо Фаса и са поискали от Бойко Борисов да се разграничи от него. За такова развитие на нещата настоявал и вътрешният министър Цветанов, който отдавна не се разбирал с Димитров покрай партийното строителство и финансирането на партията.

Близки до Цветанов разказват, че той с удоволствие щял да пусне МВР по разработка срещу собствения си депутат, за да спечели политически дивиденти и обществено одобрение, но огромната съпротива на хората до Емо Фаса го спирала. Освен това депутатът лобист бил натоварен със задача да събира пари за изборите в касата на ГЕРБ и той се справял отлично с това, разказват потърпевши бизнесмени. На тях от негово име е обяснено, че ако не дават, ще им бъде съсипан бизнесът.

До спиране на годишната субсидия от 1 милион за ловното стопанство на Емо Фаса се стигнало след сигнал до Европейската комисия, подаден от природозащитници. Те бързо усетили поредната далавера на скандалния депутат, защото познават законодателството и знаят, че благородният елен не е сред защитените животни и няма смисъл да се дават европейски пари за възстановяването му, освен ако не се облагодетелства бизнесът на Димитров.

Стана ясно, че дори премиерът е бил предупреден от високопоставени европейски чиновници, че има множество сигнали срещу Димитров.

Те настоявали да се вземат мерки и да започне разследване. Депутати от управляващите признават, че Борисов е в деликатна ситуация, защото Емил Димитров знае прекалено много за него, а и е сътрудник с негови хора в дистрибуцията на цигари от „Булгартабак холдинг“.

Заедно с далаверите на Емо Фаса Европейската комисия разкри измами с еврофинансиране и в кметството на Сапарева баня. То спечелило проект, с който уж трябвало да се опазва биологичното разнообразие и да се смекчат негативите върху природата от развитието на туризма в общината. За целта трябвало да се усвоят над половин милион лева от Оперативна програма „Околна среда“. Те обаче не са използвани по предназначение установили в Брюксел. С тях в общината решили да направят общ устройствен план на курорта Паничище.

Целта е да се даде старт на застрояването му, като с парите от Европа всъщност се намалят разходите за оценки на въздействието върху околната среда. Сметките обаче излезли без кръчмаря и Брюксел спира финансирането и на този проект. Друг е въпросът, че още през 2006 г. Министерството на околната среда и водите върна плана за ски центъра „Паничище-Езерата – връх Кабул“ и ограничи застрояването на тази част от Рила. Тарикатите от Сапарева баня ще трябва да върнат преведените вече по проекта 100 хил. лева.

И тази далавера с европари гръмна след запитване на евродепутата Хрисогелос. Той заяви, че проектите на Сапарева баня и Етрополе са скрито финансиране на частни икономически дейности. Това обаче е нарушение на европейските правила за финансиране и държавна помощ.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *