Брендо наследил Сретен Йосич като кокаинов крал №1 на Балканите

Евелин Банев - Брендо

  Евелин Банев – Брендо е успял да измести балканския крал на кокаина Сретан Йосич като основен доставчик на дрога за Централна Европа. Това признават антимафиотите след успешния край на мащабната международна акция „Кокаинови крале“, при която бяха задържани 30 души, ангажирани в трафика на бял прах от Южна Америка към Европа.


Мафиотската империя на Евелин Банев се е разраснала неимоверно през 2003 г., след като в България бе арестуван сръбският мафиот Сретан Йосич. След като гангстер №1 на Балканите бе експулсиран в Холандия, а впоследствие предаден на сръбските власти, мястото на Йоца Амстердама на върха на пирамидата за доставка на дрога заема Брендо.

Според ченгетата Банев не е имал търкания със Сретан Йосич и двамата мафиоти и до днес са съратници.

Кокаиновият картел на Брендо до голяма степен се е утвърдил, ползвайки вече разработени канали на Йоца Амстердама за трафик на дрога през границите.

„Брендо и Сретан Йосич са представители на един и същи мафиотски синдикат, в който участват и видни политически и полицейски фигури, и то не само в България и в Сърбия. След като Йосич бе осветен и компрометиран, той отстъпи мястото си на Евелин Банев“, споделят криминалистите.

Сретен Йосич

 През последните 5 години организацията на родения в Тополовград бивш спортен гимнастик Евелин Банев се е превърнала в основен доставчик на кокаин за Италия. Според признанието на полковник Джузепе Джорджино от спецзвеното на карабинерите за борба с международния трафик на дрога става въпрос за 40 тона кокаин годишно, които влизат на Апенините по море.

Брендо поел доставките на кокаин и за Испания, Португалия, Австрия и Холандия, като дрогата била купувана на едро от него и партньорите му от Бразилия и Венецуела. Съществуват данни, че Евелин Банев е доставял тонове кокаин дори и в Америка.

Брендо навлиза в наркобизнеса в края на 90-те на миналия век, а допреди това се е занимавал с контрабанда на цигари съвместно с Иван Тодоров -Доктора и с Петър Петров – Амигоса. Партньори на цигареното трио са и братята Дойчинови, които са синове на висш милиционерски шеф.

Съдружието между Брендо, Амигоса и Доктора се разпада с гръм и трясък, когато Иван Тодоров решава да отцепи ортаците си и сам да купи цигарена фабрика, чрез която да бълва нелегални папироси за цяла Европа. В онези години Банев играе ролята на финансист на триото – той препира милионите от контрабанда на цигари във финансови къщи, а и чрез тъста си Александър Добринов – Сашо Бицианито.

На 20 септември 1998 г. Евелин Банев оцелява по чудо – бомба избухва пред къщата му на столичния булевард „Пушкин“ и ранява тежко дясната му ръка Георги Семерджиев – Жоро Шопа. Дни след атентата, при който мишена е бил Брендо, гангстерът свидетелства в НСБОП, че поръчител на взрива е Иван Тодоров -Доктора. Банев твърди, че Доктора искал да го отстрани от управлението на фирмата „Източни финанси“ и затова поръчал екзекуцията му. Брендо обаче отказва да подаде официална жалба срещу ортака си и да предостави на антимафиотите уличаваща информация срещу контрабандист №1 на цигари.

Според версия, разпространявана усилено в ъндърграунда, бомбата е по поръчка на Маджо и е свързана с опита на Евелин Банев да го „прескочи“ при контрабанден износ на цигари за Германия и Англия. Хроникьори на мафията са на мнение, че Брендо оцелява не благодарение на късмета си, а само защото не е бил двигателят на цигарената афера, случила се без санкцията на Младен Михалев – Маджо.

Човекът, дръзнал да прецака Маджо – Емил Петров, умира 5 дни след като Брендо оживява при бомбения взрив. На 25 септември 1998-а Емил Петров – Русия е разстрелян с 5 куршума в столичния квартал „Сухата река“. Ликвидираният Емо Русия е съдружник на олигарха Славчо Христов в могъщата в онзи период строителна фирма „Балканстрой инженеринг“ като подставено лице на Николай Маринов – Малкия Маргин. Под прикритието на строителен баровец Емо Русия управлява фабриката за цигари в Харманли „Норт“, която е под контрола на групировката СИК. фабриката за папироси произвежда ментета на световни марки цигари, които се изнасят в Европа от Доктора, Пепи Амигоса и Брендо. Представителят на Младен Михалев – Маджо в контрабандното трио е съученикът му от началното училище в Силистра Петър Петров – Амигоса.

Без знанието на ортаците си, Брендо се съгласява да транспортира няколко тира с цигари „Бенсън и Хеджис“ до Англия. Папиросите са произведени в Харманли от Емо Русия, който заедно с Николай Маринов – Малкия Маргин, е инициатор на далаверата. След успешната доставка следва нова партида с менте цигари, но този път крайната дестинация е Германия.

В ъндърграунда битува мълвата, че когато Маджо научава за цигарената афера, поставя глоба от 1 милион долара на Малкия Маргин и подписва смъртната присъда на доверения човек на сикаджията Емо Русия. Съорганизаторът на контрабандния износ на цигари Евелин Банев – Брендо също плаща глоба на Младен Михалев, а след бом- бения атентат в дома му се покрива за няколко месеца в чужбина.

В следващите години Евелин Банев се преориентира основно към трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа, като запазва добри отношения с Пепи Амигоса, но не и с Иван Тодоров – Доктора.

След неуспешния бомбен атентат на „Цариградско шосе“, при който Доктора оцелява по чудо в бронирания си „Мерцедес“, контрабандистът обвинява бившите си ортаци Амигоса и Брендо като инициатори на неуспешното покушение. През 2006 г. Иван Тодоров е разстрелян показно, след като конфликтът му с братя Маргини, Пепи Амигоса и Брендо се задълбочава. Доктора е ликвидиран седмици след като босовете на СИК са арестувани по обвинение, че подготвят 3 поръчкови екзекуции.

И ако убийството на Иван Тодоров – Доктора трудно може да бъде приписано на Брендо, то на сметката на гангстера от Тополовград се водят 5 поръчкови убийства. Най-голям отзвук предизвика разстрелът на Йорданка Запрянова през 2007 г, която бе направена на решето в деня, в който трябваше да свидетелства срещу Евелин Банев. Приживе Запрянова твърдеше, че Брендо е поръчител на убийството на сина й Косьо Дишлиев, разстрелян през 2005 г. след заловена огромна кокаинова пратка. С името на Брендо се свързват и още две мафиотски убийства, случили се също след провалени наркодос-тавки – тези на Иво Марков – Сиджима и на турчина Явуз Капаноглу. Според ченгетата Евелин Банев е поръчал и разстрела на черногорски мафиот, който бил екзекутиран през 2007 г. от хора на Сретан Йосич.

Христо Кулишев

 Подарил вила на митничаря Христо Кулишев

Бившият шеф на митниците Христо Кулишев е ВИП съсед на Евелин Банев – Брендо в курортното селище Лозенец. Баровската вила на някогашния митничар №1 е разположена в местността Тарфа непосредствено преди чутовния хотелски комплекс на гангстера „Оазис“.

Жителите на Лозенец шушукат, че Кулишев получил тузарската вила като подарък от Евелин Банев – Брендо през 2004 г. Синът на скандалния митнически бос – Максим, който също е митничар, пък се сдобил с апартамент в комплекса „Оазис“. Брендо не оставил без рушвет и доведения син на Кулишев Иво Ангелов, който получил черно „Ауди“ S6, както и скъп часовник. Запознати твърдят, че в определен период и двамата синове на Кулишев работели във фирма от орбитата на кокаиновия крал Брендо.

Христо Кулишев бе начело на митниците по време на югоембаргото, когато се циментираха контрабандните канали и организираната престъпност в България, както и при скандалната афера с износа на зърно през 1995 г. След падането на Жан Виденов от власт Кулишев бе отстранен от върха, но остана на работа в митницата, като дълго време бе шеф на най-голямата регионална митническа дирекция – тази в София. През последните 20 години Кулишев е управлявал ключовите гранични пунктове Кулата, Калотина, Гюешево и аерогара София. През пролетта на 2008 г. Кулишев отново бе назначен за началник на митницата, когато замени компрометирания Асен Асенов. След падането на Тройната коалиция от власт скандалният митнически бос бе пенсиониран тихомълком.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *