Братя Галеви уличени в отвличането на наркобоса Кире Бурята

Братя Галеви

  Дупнишките феодали Пламен Галев и Ангел Христов се укриват от властите не заради влезли в сила ефективни присъди по дело за рекет, а заради напредна­лото полицейско разследване за убийството на банкера Емил Кюлев.

 Според източник, запознат в детайли с криминалния ребус „Кю­лев“, срещу братя Галеви са събрани солидни дока­зателства, които ги улича­ват в съпричастност към разстрела на банкера и в още няколко „съпътстващи“ това убийство екзекуции. 

Емил Кюлев бе ликвиди­ран на 26 ноември 2005 г. на светофар на централния столичен булевард „Бъл­гария“, след като наемник изстреля 17 куршума в тялото наолигарха.

 Разследването на убийството получи нов тласък едва през лятото на 2010 г., когато бе заловена банда­та за поръчкови екзекуции „Килърите“.

 Първоначално антимафиотите смятаха, че по­ръчител на разстрела на Емил Кюлев е търновски­ят лихвар Георги Вълев, акционер във фалиралата „Тракия банк“, която след банкрута си бе погълната от Кюлев. Бившият шампи­он по сумо Георги Вълев е сред обвиняемите в проце­са „Килърите“, според об­винителния акт той е поръ­чителят на екзекуциите на шуменския бизнесмен Ру­мен Рачев и на търновския адвокат Петър Лупов. 

Убийството на Емил Кюлев е извършено от Кирил Цветанов - Буята по поръчение на Галеви. Впоследствие гангстерите ликвидират и Буята

  Двата разстрела са заради 7,2 милиона лева, които вдовицата на Емил Кюлев – Весела, превежда на би­вшите акционери от „Тра­кия банк“. Ограбените от Кюлев бизнесмени се осме­ляват да заведат съдебен иск срещу „ДЗИ банк“ едва след като душманинът им не е между живите. Затова и първоначалната версия на криминалистите бе, че „Килърите“ са ликвидира­ли Кюлев по поръчение на Георги Вълев и ортаците му от „Тракия банк“, които са се надявали впоследствие да си върнат милионите, от­краднати им от олигарха.

 В убийството на Кюлев като помагач участва Геор­ги Петков – Дачи Килъра, като неговата самоличност е установена едва след арестите на бандата на „Килърите“. Дачи Килъра е засечен от видеокамери в района на убийството на Кюлев заедно с благоев­градския гангстер Кирил Цветанов – Буята.

 Кирил Цветанов – Буята, известен още и с прякора си Кирчо Малкия, изчезна безследно само седмици след като бе ликвидиран Емил Кюлев и малко след арестите на босовете на СИК братя Маргини. Киро Буята излиза от дома си в Бояна, след като е повикан по телефона и повече нико­га не се връща.

 Буята и до днес е в неиз­вестност, като най-вероят­но е ликвидиран, тъй като е заснет от видеокамери на бул. „България“ непосред­ствено след убийството на Кюлев.

 Подновеното разследва­не на антимафиотите е ус­тановило със сигурност, че Буята е говорило Пламен Галев за последно, преди да из­чезне. Вдовицата на бла­гоевградския гангстер е признала пред криминалистите, че мъжът й е съоб­щил, че отива на среща с „Пламен и с Геле“, които му били партньори в бизнес със заведения.

  Признанията на вдовица­та на Кирил Буята са под­крепени и от други данни, които подсказват, че Гале­ви са замесени в разстрела на Кюлев, а след това и в отвличането и евентуално­то ликвидиране на сподвижника им Кирчо Малкия.

Емил Кюлев

  „Галеви са имали интерес от убийството на Кюлев заради спор с банкера за обществени поръчки в път­ното строителство. Става въпрос за строеж на ма­гистрала „Струма“, който е щял да бъде реализиран от фирми от орбитата на Кюлев. След като банкера беше убит, Галеви оста­наха без конкуренция при обществените поръчки в Дупница, Кюстендил, Пер­ник и региона“, обясняват криминалистите.

 Братя Галеви са запо­дозрени и в още няколко убийства, едно от които е на Александър Тасев – Остапа.

 „Тасев бе изключително близък до НДСВ и бе мо­нополист в изкупуването на черешите и износа им за Италия. Той диктуваше поли­тическия живот в Кюстендил и не криеше апетитите си да се превърне в монополист в доставките на пропан бутан, дизел и нафта в региона“, твърдят криминалистите.

 Според тях интересите на Остапа и братя Галеви се сблъскват още през 2005-а. Бившите барети обаче не могат да рекетират и да вли­яят силово върху Александър Тасев заради приятелството на бизнесмена със Симеон Сакскобургготски. 

Смъртната присъда на Ос­тапа е подписана, след като отказва да плати 600 000 евро на Таки за акциите на „Локомотив“ (Пловдив). След убийството на Георги Илиев вдовицата на Главния Мая и дясната му ръка Николай Цветин се от­теглят от футбола и харизват отбора на Тасев. Черешови­ят бос плаща символична­та сума от 500 000 евро за клуба, но дава гаранции, че Мая Илиева ще получи всич­ки пари от разпродажбата на няколко футболисти. Най-големите звезди на „Локо“ (Пловдив) са разпродадени в чужбина и в ЦСКА, а от тези сделки висаджиите прибират още около 1 милион евро.

  С това Тасев смята, че е на чисто с предишните соб­ственици, но наследникът на Главния – Таки, предявява претенции за нови 600 000 евро. Остапа отказва да пла­ти парите. Галеви, които са съдружници на Таки, се на­емат със задачата да разре­шат спора. След разстрела на Александър Тасев хора на дупнишките феодали поемат бизнеса с изкупуването на череши, а в общата коопера­ция е включен и приближен до висаджията, за да му бъ­дат възстановени чрез пе­чалба от череши загубените 600 000 евро.

 Днес най-големият изкупвач на череши в Кюстендил и в региона е Йордан Костов – Джоко, един от приближени­те на дупнишките феодали.

 Според ченгетата Галеви са свързани по няка­къв начин и с убийството на друг търговец на че­реши – Пламен Мавров – Гипса, който бил само­стоятелен играч.

 Мавров е застрелян през 2003-а след като от­казва да плаща рекет на групата на Пламен Галев.

 Убийството на Гипса е едно от най-жестоките, случвали се в Дупница. Богаташът е ликвидиран с три куршума в главата, а след като е бил вече мъртъв, килърите му из­празват още осем кур­шума от „Калашников“ в тялото му. Още тогава криминалистите признаха, че Мавров е познавал убийците си, които са му направили постановка.

 Автомобил застига ко­лата на Гипса и се блъска в нея. Слизайки от кола­та си, Мавров започва разправия с шофьора на другото возило. Минута по-късно от колата из­скачат двама маскирани, които правят на решето търговеца на череши.

 „От години в Дупница се знае, че за това убий­ство е отговорен Стъклето, шефът на килърите на братя Галеви“, категорич­ни са местните жители.

 Официалният бизнес на Пламен Мавров е бил изкупуването на череши. Баровецът е имал заве­дения и хотели в Златни пясъци и доста имоти в Дупница. Съществуват подозрения обаче, че Гипса се е занимавал с търговия на синтетични наркотици и е имал неле­гална фабрика за произ­водство на амфетамин. Именно поради тази при­чина е ликвидиран от конкурентите си.

 Разследването за убий­ството на Гипса обаче е прикрито от полицей­ските власти в Дупница и в Кюстендил и убиецът така и си остава неразкрит. 

Близките на Пламен Мавров твърдят, че дни преди да бъде застре­лян, той е пуснал жалба в дупнишкото полицей­ско управление, че от седмица насам е следен от два различни автомобила – бяло ауди и мерцедес. Жалбата на Пла­мен Мавров не е взета под внимание.

 Според ченгетата Га­леви са поръчали ек­зекуцията и на един от доверените си хора Ангел Стефанов – Гяволето. Дупнишкият бандит бе ликвидиран през януари 2004-та, след като Ангел Христов и „брат“ му го хванали в поредна издънка – да отклонява пари от рекетьорска дейност и внос на луксозни лимузини от Италия.

 Покъртителното в слу­чая е, че Гяволето е лик­видиран пред жена си Вероника, която е сестра на дупнишката красави­ца Юлия – дългогодиш­на любовница на Пла­мен Галев. Преди година държанката на Галев му роди дъщеричка. 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *