Изчезналите Братя Галеви с договори за 60 млн. лева с държавата за пътно строителство

Братя Галеви били покровителствани от известни политици

  Пламен Галев и Ангел Христов, които се из­париха след осъди­телни присъди от Върхов­ния касационен съд, все още командват в Дупница чрез наследника си Георги Първанов – Жоре Бозата, разкри неотдавна столичен еже­дневник.

 След публикацията някол­ко от жертвите на бившите командоси, подкрепени и от бившите кметове на Дупни­ца Пламен Соколов и Първан Дангов, настояха да бъде потърсена сметка и на по­литическите покровители на феодалите.

 „Ясно е, че Галеви не мо­гат сами да поробят Дупница. Те имаха покровители, които прикриваха изстъпленията им. Защо всички забравиха как Румен Петков през 2006 г. дойде в Дупница в качество­то си на шеф на МВР, за да потуши бунта срещу Галеви? Тогава управляващата партия БСП застана зад Галеви, а не зад кмета си Първан Дангов – това е безпрецедентен случай силов министър да заеме пуб­лично страната на мафиоти“, казва бившият градоначалник на Дупница Пламен Соколов, управлявал града в периода от 1997 до 1999 г.

 Самият Соколов е потър­певш от гангстерите – през юни 1999-а в двора на къщата му избухна взрив.

 Бомбата срещу кмета е предшествана от над 200 телефонни обаждания от ано­нимни гласове. „Казваха ми, че синът ми ще бъде убит, а тялото му – хвърлено в реката. Заради тормоза се принудих да сменя номера си. Подадох жалба и в Районна прокурату­ра – Дупница, и в Районното управление на МВР. На изли­зане от институциите обаче, в „Ауди“ в близост до бариерата стояха Ангел Христов и Пла­мен Галев, които ме гледаха лошо. Малко след това избух­на бомба в дома ми“, признава Пламен Соколов.

 Екскметът на Дупница, кой­то е лекар, се сблъсква за първи път с гангстерите през 1994 г, когато в местната бол­ница е докаран прострелян мъж на име Цветан, който работел като охранител на Пламен Галев.

Румен Петков

  „Пред очите ми Пламен Га­лев опря пистолет в челото на д-р Тодор Кацаров, баща на бившия заместник-министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, с думите: „Ако прос­треляният ми гард не оживее, умираш с него“. Това се случи в болницата пред очите на де­сетки лекари и сестри. Иначе съм лекувал доста жертви на братя Галеви. Макар и простреляни и пребити пострадалите от тях не иска­ха да подават жалби в МВР – знаеха, че ще им се слу­чи нещо по-лошо“, обяснява Пламен Соколов.

 Първан Дангов, друг бивш кмет на Дупница, който се прочу през пролетта на 2006 г, след като поде война сре­щу Галеви, разказа, че е бил безсилен срещу мутрите дори когато бил овластен, тъй като ганг­стерите се ползвали с полити­ческа подкрепа от най-високо ниво.

 „Те започнаха да дерибействат тогава, когато стар­тира общинската приватизация – след 1997 година. Чрез подставени лица заграбиха на безценица цяла Дупница, ве­роятно са отчитали част от парите на покровителите си. Като кмет на града се опъл­чих срещу тях през 2005-а, тъй като положението стана нетърпимо. Бях залят с помия, обвиниха ме дори, че съм по­лучавал рушвети от тях и че те купили ромски гласове, с които съм станал кмет. Види­те ли – обругавал съм Гале­ви, защото те спрели да ми плащат подкупи“, възмущава се бившият кмет на Дупница Първан Дангов.

 През есента на 2003 г. номинираният от БСП за кмет на Дупница Първан Дангов бе избран за градоначалник след скандални избори в Гра­да на барикадите. И до днес социалистът е обвиняван от враговете си, че е спечелил изборите благодарение на Га­леви, които нахълтали с калашници ромската махала в Дупница и принудили цига­ните да гласуват под строй за кандидата на БСП Дангов. В неофициални разговори с журналисти бившият кмет на Дупница признава, че е имало такъв случай, но самият той научил впоследствие за ин­цидента, тъй като разпореж­дането за терор над ромите дошло от София. Мълви се, че лично тогавашният главен прокурор Никола Филчев дал картбланш за мафиотската акция в Дупница след взет солиден рушвет. Посредник в корупционно-мафиотската за­вера пък бил Румен Петков, който тогава държал „черната каса“ на БСП. 

Бившият МВР шеф Румен Петков подаде оставка като вътрешен министър на 13 април 2008 г. след огласява­нето на тайна среща с бра­тя Галеви, организирана от Алексей Петров през есента на 2006 г. в ресторанта към басейна „Спартак“. Оставката на Петков бе съпроводена от разсекретена справка, изгот­вена от бившия служител на МВР Пламен Папалезов, с ко­ято той информира премиера Сергей Станишев за гранди­озната корупция, която цари по върховете на МВР.

 В документа справка, из­готвен през януари 2008 г. и разсекретен месеци по-късно, се твърди, че Румен Петков е дотолкова зависим от братя Галеви, че дори приемал без­ропотно да бъде унижаван от бившите барети.

 „Непосредствено преди местните избори през 2007 г. е възникнала трапезна пиянска свада, последвана от побой над Румен Петков от охранител на известните дупнишки бизнесмени. За инцидента с Румен Петков е докладвано от охранители от НСО, а информацията е све­рена и потвърдена от други оперативни източници“, се казва в справката до Сергей Станишев.

 Побоят над Румен Петков обаче не доби гласност зара­ди други по-скандални случаи с бившия МВР шеф, описани в разсекретената справка. Сред тях е и организирана­та от Алексей Петров среща между Пламен Галев и Румен Петков, която била докумен­тирана от офицера Радо Ботев от ДОИ – МВР и след която уличеният във връзки с мафи­оти Румен Петков разпоредил да бъде уволнен тогавашният началник на дирекцията Ва­сил Илиев.

 С подкрепата на Румен Петков и на други видни ми­нистри от Тройната коалиция дупнишките феодали Пламен Галев и Ангел Христов склю­чили договор за 60 милиона лева с държавата през 2007 г. Чрез фирмата си „Гранит 97″ Галеви извършили ремонта на пътя София – Кюстендил за 8 ми­лиона лева, както и част от отсечка на магистрала „Тра­кия“ за 50 милиона лева.

 Вторият контракт обаче бе развален през есента на 2009 г. след разпореждане на новоизбрания премиер Бойко Борисов. Той дори отказа да изплати около 4 милиона лева по вече извършени дейности, заради което Галеви доскоро плашеха, че ще заведат дела. Договорът между държавата и пътно-строителния консор­циум на бившите командоси бе анулиран през януари 2010  г.

 Въпреки това Пламен Галев и Ангел Христов успяха да от­клонят над 40 милиона лева от хазната на град Дупница благодарение на бившия кмет Атанас Янев, царувал в пери­ода 2007-2011 г.

 Докато Янев управляваше, кметството в Дупница взе ог­ромни банкови кредити, за да финансира частните проекти на Галеви. Сред изтеглените заеми изпъкват кредитите за 8 милиона лева за изгражда­нето на пречиствателна стан­ция, 5,3 милиона за ремонтни дейности, свързани с облаго­родяването на Дупница, както и 7 милиона лева за местния парк „Рила“.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *