Босът на футболната тото мафия у нас – Коце Маца върти далавери и в Малта

Костадин Хаджииванов - Коце Маца

  Българската тото мафия вече вършее из Малта. Соченият като един от босовете на световния синдикат за нелегални залагания Костадин Хаджииванов – Коце Маца и сингапурският му ортак Антъни Санта Радж се явявали босове в сянка на отбора от местната първа лига „Хамрун Спартанс“.

Същият тим, където играят петима българи и треньор е Атанас Маринов, се замеси в страхотен скандал с черно тото миналия понеделник. „Хамрун Спартанс“ падна с 2:8 като домакин на „Ла Валета“, а първите пет гола за гостите бяха вкарани за 16 минути игра.

Отначало погрешно се смятало, че в малтийския клуб пръст има Коко Динев. „Истината е, че от пролетта Коце Маца и Санта Радж държат отбора.

С тях е и бандата, която манипулира мачовете в Гоце Делчев и въобще в Югозападна България“, разясни източник.

Това лято в малтийския клуб бяха пратени двама играчи, родом от Гоце Делчев – Любомир Витанов и Антон Вергилов, плюс Николай Божов, Адриян Олегов и Ангел Йошев. Цирковете с многото тото голове почнали още в предсезонната подготовка. Един мач свършил 3:4, а друг – 4:4.

Така се стигнало до позорните гледки срещу „Ла Валета„. В него от нашите не е играл само Йошев заради наказание.

Малтийските играчи също са в комбината разясни още нашият, източник. Най-малко трима от тях са сочени, че са играли симулативно. Това са Родерик Фенек, Максимо Грима и Тони Курми. Последният например направил абсурдна дузпа, от която резултатът станал 0:3. „Въпреки това е ясно, че ще си измият ръцете само с българите, ако въобще се стигне до някакво разследване“, казва същият човек. Азиатските букмейкъри, в които са се разигравали сумите, използвали и неосведомеността на залагащите. На книга домакин се води тимът от Хамрун, което позволява игра с коефициентите. Истината обаче е, че мачът се е играл в съвсем друг град – Та Кали, където с националният стадион на Малта. Той е едно от общо четирите съоръжения с лиценз за първа лига. Нашенците били избрани да играят в „Хамрун Спартанс“ това лято, когато малтийците дошли на подготовка в Банско.

Още тогава президентът на клуба Даниел Съливан съобщава, че е намерил „български партньори“. След това наел петимата плюс треньора Маринов. На крачка от трансфер в същия отбор бил и вратарят Христо Бахтерлиев. Той е играл при Коце Маца и Коко Динев в „Беласица“ и „Вихрен“. Разминал се обаче с „Хамрун Спартанс“ заради ограниченията за чужденци в първенството на Малта.

Федерацията на островната държава почва разследване. За всички е ясно обаче, че няма да стигне до никъде. Говори се, че Малта е един от най-старите центрове на черното тото в Европа. Още през 80-те години на входовете на стадионите е имало костюмирани в тъмно здравеняци, които приемали нелегални залози „на живо“. Известен е и случаят, когато националният тим на Малта сваля гащи с 1:12 срещу Испания, за да се класират иберийците на Евро’84 за сметка на Холандия.

Не е случайно и това, че мачът се е играл в понеделник.

Точно тогава в Азия няма футболни срещи, на които да се залага. Така дори и около най-мижавия двубой може да се завъртят милиони долари в обращение. Скандалът доби и политически измерения.

Националистическата партия на Малта, която не одобрява членството на острова в ЕС, използва случая, за да охули българите в „Хамрун Спартанс“.

Вестникът на партията „Ил Национ“ публикува коментар, в който пише: „Четиримата българи бяха най-слаби на терена, но кой знае защо треньорът Атанас Маринов не намери за нужно да ги извади от игра“, феновете на „Хамрун Спартанс“ пък вече готвят бунт срещу замесването на отбора им в съмнителни тотосхеми.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *