Легендарният мафиот Димо Дебелия, ликвидирал бургаския силов бос Георги Николов – Мечката

Димо Дяков - Димо Дебелия

  Димо Дяков – Димо Дебелия, легендарна фигура в родния ъндърграунд, се завърна тайно в България след дългогодишно отсъствие. 47-годишният Дяков, който е първият бос на групировката СИК за Бургас и региона, се е установил в София преди около месец под чужда самоличност, след като е съумял да излезе предсрочно от затвор в Испания.

Тайното завръщаме на гангстера с километрично криминално досие предизвика известно напрежение в подземния свят – тръгна мълва, че Димо Дебелия се е установил за постоянно в столичния хотел „Рила“, откъдето ръководи министруктура за търговия с кокаин. Казват, че Димо дебелия е привлякъл за партньори двама латиноамериканци, с които лежал в испански затвор.

Латиносите вкарвали малки количества кокаин директно от Южна Америка, а Димо Дебелия го шиткал в столицата на наркодилъри среден калибър. Седмично Дебелия продавал около 700 – 800 грама кокаин, като от него зареждат бивши дилъри от структурата на изчезналия люлински бос Христо Вартерян – Ицо Исуса. Дебелия често пътува и до Бургас за „бизнес срещи“.

Пламен Дишков - Кела

Бургаският гангстер има присъда на Иберийския полуостров за източване на над 450 000 евро от кредитни карти. Той получил присъда от 6 години затвор, но успял да излезе предсрочно. Остава загадка защо испанските власти не са предали някогашният съратник на Пламен Дишков – Кела на родното правосъдие. Срещу Дяков у нас се водят няколко съдебни производства – за кражби, рекет и пране на пари.

В средата на 90-те на миналия век Димо Дебелия се прочу като гангстер №1 на Бургас, след като бе назначен официално за представител на групировката СИК за Южното Черноморие. В този период Дяков бе началник на Пламен Дишков – Кела който работеше като негов охранител. В ъндърграунда и до днес се мълви, че Димо Дяков е организирал убийството на боса на „Първа частна милиция“ Георги Николов – Мечката, който бе ликвидиран през лятото на 1995 г. Мнозина разправят, че Мечката е ликвидиран по нареждане на Милчо Бонев – Бай Миле, който възложил поръчката на Дебелия. От своя страна Димо Дяков поверил задачата на Пламен Дишков – Кела.

Димо Дебелия се изпари от Бургас през 1996-а, дни след като бе атакуван с граната на излизане от бургаската дискотека „Фенси“. Тогава Дебелия бе в компанията на Пламен Кела, а бомбата по чудо не ги уби. Публична тайна бе, несебърският бос Митьо Очите е поръчал нападението срещу бургаските представители на СИК. Докато Димо Дяков се укриваше в чужбина, Пламен Дишков – Кела съумя да го измести като началник на силовата групировка за Южното Черноморие. В следващите години Дебелия се забърка в още няколко проблемни ситуации с конкурентни мутри. Неговото име например бе свързано с мощната бомба в хотел „Амбасадор“, при която загина арменският мафиот Арташес Тер – Овсепян. Заради съмненията на кокаиновия барон Поли Пантев, че арменецът се е самовзривил с бомба, предназначена за него, на Димо Дебелия му се наложи спешно да се изпари от страната. Дяков бе съдружник на арменеца във фирмата „АМД“ ООД, която търгуваше с петрол, и това бе достатъчно бургаският гангстер да бъде заподозрян от мнителния Поли, че е замесен в плана за екзекуцията му.

Димо Дебелия се укриваше в Унгария, но пък там бе арестуван и попадна в затвора за година и половина.

В последните няколко години Димо Дяков загуби голяма част от позициите си в ъндърграунда, а в Бургас се говореше, че той се укрива в чужбина заедно с Пламен Дишков – Кела. Затова, когато миналата година Кела бе арестуван в Португалия и екстрадиран в България, тръгнаха предположения, че Кела е предаден от авера си Димо Дебелия. Според тази версия Дяков натопил своя съратник на властите, за да излезе предсрочно от затвора в Испания.

Преди около седмица в службите за сигурност постъпил сигнал, че Димо Дебелия е засечен в Несебър на среща с Митьо Очите. Първият бос на групировката СИК в Южното Черноморие се появил на рандевуто с някогашния си враг в компанията на възрастен мъж с побелели коси и бастун със златна дръжка. Засега остава загадка каква нова криминална афера крои Димо Дебелия.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *