Босовете на ЦСКА – Гърнето и Праховеца набутали ЦСКА в жестоки дългове

Димитър Борисов - Гърнето (вдясно) и Иво Иванов - Иво Праховеца

  Шокиращи дългове на обща стойност близо 70 милиона лева е натрупал ЦСКА по време на управлението на пернишките пишман бизнесмени Димитър Борисов – Гърнето и Иво Иванов – Иво Праховеца.

Вестта за грандиозния финансов батак в Борисовата градина шокира кандидат-купувачите от Инициативния комитет за спасението на ЦСКА. Съвсем доскоро се смяташе, че задълженията на „армейците“ са за около 20 милиона лева.

Солидните дългове са натрупани чрез фирмата „Титан„, наскоро – само преди около 2 месеца, е изтеглила нов заем от 13 милиона лева от Общинска банка, уж за да рефинансира стари задължения на сметопо-чистващото дружество. Заемът обаче е гарантиран чрез залагане на активи на холдинга, в това число и футболния клуб ЦСКА. Така се е случило и с друг кредит в размер на 24 милиона лева, теглен преди година от „Титан“.

Финансовият батак в ЦСКА може да бъде илюстриран най-добре с 84-те дела за пари, които се водят срещу футболния клуб от други отбори, от бивши играчи, треньори и мениджъри. Сръбският мениджър Катерина Паунич например има да прибира 600 000 евро. финансови претенции срещу ЦСКА предявяват още „Черноморец“ и „Сливен“.

Сред далаверите на Митьо Гърнето и Иво Праховеца е и дълг към „Кремиковци“, който се смяташе за оправен – заложеното от бившия президент на клуба Александър Томов хвостохранилище на металургичния комбинат за нуждите на ЦСКА. Става въпрос за 18 милиона лева, които не са платени и по които се трупат лихви от 4 години насам.

Александър Томов твърди, че Гърнетата не са се разплатили и с индийския милиардер Прамод Митал, който има претенции за 6 милиона евро. Когато влязоха в ЦСКА през 2008 г., пернишките аферисти гръмко оповестиха, че са се разплатили с Митал и до три години ще изчистят всички дългове, натрупани от Сашо Апашо.

ЦСКА се е източвал дори и чрез свръхвисоките заплати, давани на няколко „богоизбрани“ футболисти.

Най-крещяща е заплатата на близкия до Митьо Гърнето бутафорен капитан на тима Иван Бандаловски, който открай време е подозиран от привържениците, че продава мачове. Бандата се разписва срещу 20 000 евро месечно, почти толкова е била и заплатата на някогашния дървосекач Боби Галчев, който наскоро беше продаден в Румъния. Вратарят Райе Мболи със своите 25 бона месечно също влиза в графата „подозрителни“.

Мнозина футболни наблюдатели твърдят, че Гърнетата плащат баснословни суми натрима-четирима футболисти, защото чрез тях уреждат мачове на ЦСКА за черното тото. Иначе общият фонд „работна заплата“ в ЦСКА надхвърля 1,2 милиона лева месечно.

Заради финансовия батак, който цари на Борисовата градина, както и с все по-силните съмнения, че ЦСКА се източва по мафиотска схема ала модела „Софиянски“, на „армейците“ ще им бъде направена щателна ревизия. Някои прогнозират, че след месец-два пернишките измамници Гърнето и Праховеца ще отидат на прокурор за финансови и данъчни престъпления.

В отчаян опит да се спасят от затвора тарикатите от Перник протакат преговорите с новите кандидат-инвеститори и се опитват да ги измамят с твърдението, че ако ги изчакат до Нова година, ЦСКА ще бъде продаден без почти никакви задължения. Гърнето дори опитал да предложи вариант, при който да остане в ЦСКА като миноритарен акционер.

Офертата обаче е отхвърлена, тъй като кандидат-спонсорите от „Газпром“ са категорични, че нямат никакво намерение да наливат пари при „червените“, докато начело на ЦСКА са компрометирани измамници.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *