Бойко Борисов лиши сирачета от помощите им

Бойко Борисов позира с деца без родители

  Повече от 130 млн. лв. отклони ГЕРБ от българските сираци под мъдрото ръководство на Бойко Борисов. Лично премиерът подхвана проектите за привеждането на децата от социалните домове в нормална семейна среда. Малчуганите без родители у нас са по-малко от 10 хил. Ако въпросните 130 милиона лева бяха стигнали до тях, всяко сираче можеше да получи по една гарсониера в средно голям български град и да не започне живота си от улицата.

Бойко Борисов еднолично решава как ще се харчат парите, кои общини ще получат финансиране и как ще ги изразходват. До тази пролет Държавната агенция за закрила на децата (ДАЗД) бе ръководена от Министерството на труда и социалната политика, но мина „под шапката“ на Борисов.

Бойко Борисов

Председателката Надя Шабани напусна поста си по „лични причини“. Зад тях се крие фактът, че Шабани беше доверено лице на сегашния президент Росен Плевнелиев, тогава министър на регионалното развитие и благоустройството. Министерството също беше сред „разпоредителите“ на субсидии. Останалите са Агенцията за социално подпомагане, Министерството на земеделието и храните и различни общини.

Назначавайки новия председател на агенцията Калин Каменов, сега на практика Борисов определя как ще се разпределя баницата. 124 млн. лв. са само парите, предназначени за строеж на дневни центрове по проект „Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги на деца в риск“. Те се предоставят от МРРБ на 62 общини по Програмата за развитие на селските региони. Нови детски центрове засега няма и не е започнало строителството на такива. А това си е чиста проба пладнешки грабеж.

Отделно от това ДАЗД и Агенцията за социално подпомагане са стартирали още няколко проекта които ще изхарчат още 120 млн. лева, а от три години управление на ГЕРБ няма нищо видимо. Известно е само, че е създаден горещ телефон 116111, предназначен за деца в нужда. За обслужването му са назначени 30 телефонисти. Те обаче са с чиновническо работно време и след 17 часа не отговарят на позвъняванията.

Всички програми са обявени, планирани са резултати, но институциите отказват да дадат обяснение как се изпълняват. Истината е, че парите потъват в ръцете на активисти от ГЕРБ и кметове от управляващата партия. Цялата сума се формира от европейски средства плюс 15 на сто пари от българския данъкоплатец.

Служителите на Агенцията и на управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“, отказаха да предоставят справка. Зам.-министърът по социалната политика Валентина Симеонова призна, че парите за услуги свършили, а Законът за детето се отлага за следващия мандат. Най-страшното е, че тази мегамашина, създадена от ГЕРБ, ще продължи да помпа стотици милиони левове, ако не бъде спряна.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Бойко Борисов лиши сирачета от помощите им"

  1. кур4о   24.04.2013 at 13:24

    След всяка такава статия и нови 2% расте ГЕРБ . Браво на авторите.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *