Бойко Борисов замесен в подкупи с вуйчото на Азис – Ицо Папата!

Христо Върбанов - Папата заедно с Цветелин Кънчев (вдясно)

  Скандални факти за подкупи и името на Бойко Борисов се споменават в делото срещу вуйчото на Азис Христо Върбанов – Папата, установи журналистическа проверка. Той беше осъден на 6 години за изнудване на бившия шеф на „Гражданска защита“ Никола Николов, един от най-близките.

Делото се забави заради превод на реплики между Дон Цеци – Цветелин Кънчев, който е оправдан, и Ицо Папата. В началото на разследването прокурори били категорични, че Папата е искал 500 хиляди евро от човека на Емел Етем, а част от тях са били предназначени за Бойко Борисов. Папата казва това на кардарашки в разговор с Дон Цеци, но после и двамата се отричат от думите си.

Бойко Борисов

Няколко заседания на съда се отлагат заради превода от кардарашки на български и замитането на следите към Бойко Борисов.

Никола Николов е изнудван от Христо Върбанов през 2009 година, че ако не даде парите, Папата ще пусне в публичното пространство компрометиращи материали за него.

„Ген. Николов беше известен като човека, който осигурява поръчки по бедствия и аварии. Много е близък с Емел Етем и беше шеф на кабинета й. Плащаш си и уреждат фирмата ти с работа. Викали са ме в полицията да разказвам корупционните схеми, със сигурност има много документи и за него, и за Емел Етем, но ги крият“, разказва строителен предприемач от ромски произход, който признава, че е участвал в тези схеми.

Според него посредникът по схемата Никола Николов е милионер и затова Ицо Папата се е поблазнил да го изнудва за пари.

Никола Николов

Човекът на Емел Етем събрал 160 хиляди евро и ги дал на Папата, но вуйчото на Азис продължил да иска още. Разговорите между Папата и Цветелин Кънчев са записани малко след като Николов се оплаква в полицията. На делото Дон Цеци казва, че наистина е говорил за премиера, но не е било в контекст за вземане на пари, а че искал от него съдействие за потушаване на конфликт между ромски фамилии.

Кънчев, Върбанов и Димо Димитров са арестувани и тикнати в ареста. Последните двама са осъдени на първа инстанция за изнудване на Никола Николов. Близки на осъдените твърдят, че прокуратурата е била натискана да не разследва откъде Николов е имал толкова много пари кеш, на които не може да докаже произхода.

В началото той не се оплакал в полицията, а дал доброволно над 300 хиляди лева, защото знаел, че има доказателства срещу него за корупция и не искал да излизат в медиите, а той да влиза в затвора. „Покриха генерала, а нашите хора ще седят по затворите. Само да падне Бойко Борисов, и всичко ще разкажем“, заканват се ромски строителни предприемачи, които са принуждавани да плащат подкупи, за да печелят поръчки от държавата.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *