Бойко Борисов, държи в подчинение и страх Росен Плевнелиев заради далавера с 20 мнл евро

Бойко Борисов и Росен Плевнелиев

  Президентът Росен Плевнелиев е в пряко подчинение на премиера Бойко Борисов заради космическите 20 милиона евро. Точно такава е сумата, заради която днешният държавен глава трябваше да търка наровете на Софийския централен затвор.

Прокурорско разследване е започнато срещу неизвестни извършители, оскъпили строежа на автомагистрала „Люлин“ с въпросните 20 млн. евро. По това време обитателят на сградата на „Дондуков“ №2 беше министър на регионалното развитие и благоустройството. Съществуват с копия от скандални документи, уличаващи го като главно действащо лице в схемата.

Именно злоупотребата на настоящия президент е използвана ловко от манипулатора Бойко Борисов, за да държи в подчинение и страх Росен Плевнелиев. Според запознати с предизборната ситуация преди президентския вот именно този наръч документи са били достатъчни Плевнелиев лесно да бъде убеден да стане кандидат на ГЕРБ. Случаят с многомилионната далавера се разследва от спецзвеното в прокуратурата, което се занимава със измами по еврофондовете. С огромната злоупотреба са се захванали още Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и Европейската сметна палата. Последната прави одит, с който установява, че милионите евро са похарчени безразборно в България по времето на министър Росен Плевнелиев.

Според запознати с разследването, Борисов разпоредил на главния прокурор Борис Велчев делото да бъде прибрано в чекмеджето. Плевнелиев дори не бил викан на разпит в прокуратурата. Магистрати определят този „пропуск“ като изключително удобен за премиера. „Така той държи вилица на врата на Плевнелиев и ако опита да мръдне, тя ще се забие в него“, обяснява запознат с разследването. Държавният глава също е наясно какви каши е забъркал като министър и това го поставя в абсолютна зависимост от волята на Борисов.

Росен Плевнелиев

„Ако не слуша, веднага ще бъде привикан в прокуратурата, а там има достатъчно доказателства срещу него да бъде повдигнато обвинение“, твърди прокурор, който по обясними причини не желае името му да бъде цитирано.

Още в самото начало на разследването Борисов е информиран за него и какво е участието на Плевнелиев в разхищението на милионите. Целият проект за магистрала „Люлин“ е направен така, че да задоволи напълно турската фирма „Мапа Дженгиз“, а не на възложителя – пътната агенция, която е част от министерството на Плевнелиев. В същото време и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) установява, че има много при строителството на магистралата. От ДНСК препоръчват на регионалното министерство да отстрани нередностите. Въпреки заключенията на специалистите Росен Плевнелиев не спира проекта и подписва документи, с които дава зелена светлина за довършване на автомагистралата. По този начин тя е оскъпена с над 20 млн. евро. Така на практика всеки километър от общо 19-те на „Люлин“ излиза с по над 1 млн. евро повече.

Разследването в прокуратурата все още не е приключило. В Брюксел обаче не са забравили за случая. Преди дни в Националната следствена служба пристига писмо от Европейската сметна палата. С него се иска ясен отговор какви са конкретните причини за високата цена на строежа.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *