Богохулство! Пловдивският кмет Иван Тотев закачи снимка на Б. Борисов над икона на Исус Христос

Иван Тотев

  Кметът на Пловдив Иван Тотев пази в кабинета си икона на Исус Христос, над която е закачен ликът на премиера Бойко Борисов, става ясно от снимка. Потресаващият фотос е заснет по време на предизборната кампания за кметското място на Града под тепетата миналата година. На снимката Тотев кротко говори по телефона, без да се притеснява, че в опита си да се подмаже на лидера си е извършил богохулство.

Откровеното светотатство е само малка част от поредицата скандални и противоречиви действия на партийния активист. На практика най-доброто описание как се провеждат избори у нас беше направено именно от Иван Тотев. Видеото от 2009 г., което до ден днешен присъства в различни сайтове за видеосподеляне с името „ГЕРБ прави избори“, искрено показва как се мисли и действа по избори. Кампанията е в район „Изток“ в Пловдив, където е огромна част от малцинствения контингент. Там методите никак не са деликатни. Платени статии, нарушения в деня за размисъл, арестуване на опоненти са само малка част от прийомите за печелене на избори, препоръчвани от видния гербер. Не само заглавието, но и съдържанието на видеото напомня за Алеко-Константиновия фейлетон „Бай Ганьо прави избори„.

Икона на Исус Христос със закачения над нея лик на Бойко Борисов

Откакто беше избран за кмет, Тотев нашумя още с поредицата противоречиви наредби, които прилягат повече на държава с тоталитарен тип на управление. Първоначално забрани попфолк концертите по Нова година, като даде нареждане за празниците да има рок и коледни песни въпреки недоволството на повечето пловдивчани. От няколко седмици насам пък младите жители на Града под тепетата негодуват срещу непрекъснатите полицейски хайки по парковете, които глобяват с 50 лева всеки, който пие бира под звездите, на обществени места. Рестриктивната наредба, за която малцина знаеха, е приета с Решение 198 на общинския съвет на Пловдив на 28 май тази година. Нечуваната общинска заповед удря звучен шамар на тези, на които им е останала малката радост в края на деня да пийнат от любимото пиво на пейка с приятели или гадже. За сведение, в повечето европейски паркове гледката на отдъхващи с бира в ръка е обичайна.

Въпреки че постановява закони в община Пловдив, Иван Тотев определено е нарушил Божиите закони, категорични са свещенослужители.

Според каноните на православното християнство снимка на човек не може да бъде поставяна на нивото на или над икона. Още повече, в книгата на пророк Даниил от Стария завет в Библията, 5 гл., ясно е посочено, че е богохулство да се смесват свети с несвети неща. В случая православната икона с лика на Исус Христос е светинята, а поставеният над нея лик на премиера Бойко Борисов представлява по дефиниция богохулство и обида на Църквата.

Според българската версия на сайта godsquestions.com терминът „богохулство може да се определи общо като „предизвикателно неуважение“.

Отнасяме този термин за такива грехове като кълнене на Бога или преднамерено или неволно унижаване на свързани с Него неща. Според експерти теолози поставянето на снимка на човек над икона спада към неволното унижениe на Бога.

Още повече, освен малката снимка на Бойко Борисов, поставена над иконата на Исус, над православната светиня се намират и двата плаката на ГЕРБ, изобразяващи огромното лице на премиера в профил.

„Според християнството иконите са свещени. Всички хора сме смъртни и трябва със смирение да се покланяме на светините. Недопустимо е снимка на който и да било човек да бъде закачана над православна икона. Това говори единствено за превъзгордяване“, категорични са теолози.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *