Боби Михайлов намразил Стоичков, задето го прецакал да не играе на Световното през 1998 г.

Боби Михайлов

  Христо Стоичков и Боби Михайлов се схванаха за гушите кой да управлява футбола. Боби е на власт, Ицата му драпа за мястото. Свадите им обаче не са от вчера. Вече 25 години бившият вратар на „Левски“ и звездата от „Барселона“ се джафкат като гладни кучета.

 Скандалите почнали още на 30 юни 1987 г. Мачът ЦСКА – „Левски“ решава титлата. Пред 60 000 запа­лянковци на „Васил Левски“ Ицата отмахал на Боби гол от 30 метра. „Ей, такъв ти го отбабаних, че не можа да мръднеш“, изцепил се Стоичков на път към събле­калните. Оттогава Боби го намразил, но си траел.

 Първо успял обаче да го изиграе за капитанската лента в националния. През 1991 г. Ицата бойкотира мача с Шотландия (1:1) в Глазгоу. Камата, който по онова време играел първия си сезон в „Барса“, имал претенции да вземе лентата от Ники Илиев.

 Обиден, Илиев се отказал да я носи и капитанският пост станал вакантен.

 Чрез свои хора Боби Михайлов успял да убеди треньора Иван Вуцов, че е най-добре той да надене лентата, вместо своенравния Стоичков. Среднощен разговор между Буцата и Боби в хотела на нацио­налите в Глазгоу прецакал мерака на Ицата да е капи­тан на България. „Христо се усети, ама след дъжд качул­ка“, съобщи бивш национал, свидетел на разправиите. 

Христо Стоичков

  По време на славното американско лято в САЩ през 1994-та двамата пак се скарали. Ицата взел да нагнетява напре­жение още преди първия мач с Нигерия (0:3) в Далас. Навивал част от отбора да играе с обувки „Кронос“, на които бил ре­кламно лице, вместо с тези на официалния спонсор „Адидас“. Боби му казал да си наляга парцалите, вместо да се прави на търгаш.

Ицата изригнал, едва не стигнали до бой. 

Гледали се накриво чак до победата с 4:0 над Гърция. След последния мач с Швеция (0:4) пак станал скандал. Този път Стоичков избоботил, че нарочно не му подавали, за да не стане голмайстор №1 на първен­ството. На Ицо му трябваше само един гол, за да е топ реализатор, но в крайна сметка раздели пър­вото място с руснака Олег Саленко. Боби и Красимир Балъков му се опънали да не дрънка глупости. Стоичков пък изревал, че капитанът предал четата, и поискал смяна на полувремето, да не става за резил. Свидетел на скандала станал Цанко Цветанов. „Христо Стоичков не е добър човек“, казва по този случай Цанко пред ра­дио „Велико Търново“ след прибирането от Америка.

 Ицо и Боби се счепкват и през есента на 1996 г. След Европейското Христо обя­вява бойкот на националния отбор заедно с Любо Пенев и Йордан Лечков. Напада БФС и селекционера Хрис­то Бонев. Боби застава на страната на Иван Славков и Зума. В крайна сметка Ицо му се извинява с букет цветя и през юни 1997 г. е върнат обратно.

 Точно тогава Михайлов изпада в немилост и от твърд титуляр става резерва на Здравко Здравков. В тесен кръг Боби разпра­вял, че това е станало под давлението на Стоичков. Според Михайлов именно Ицо успял да убеди Бонев да го забие на скамейката, за да не играе на трета световно първенство. Повод станала една-единствена грешка на Боби в мача с Кипър в Ларнака (3:1). Интересното е, че в онези години Михайлов пази на отбора на СИК „Славия“, докато Ицо е  рекламно лице на конкурентите им от ВИС-2.

 По-късно Ицата пък завидял на Боби, че се урежда на ръководни постове в спорта и футбола. Бившият вратар първо стана зам.-председател на спортната агенция, а след това и вице на Батето в БФС.

 Очевидци свидетелстват, че Камата и Боби се гле­дали накриво по време на Евро 2004. Ицо се мотаел всеки ден в хотела на на­ционалите в португалския град Повоа де Варзим, за да си подготви ръкополагането за национален селекционер на мястото на Пламен Мар­ков. Боби бил категорично против това.

 Стигнало се дотам Стоич­ков да се здрависва само с Батето и с другия зам.-шеф на ДАМС Фаим Чаушев и да подминава Михайлов като малка гара.

 Изведнъж обаче през октомври 2005 г. Боби се оказа работодател на наци­оналния селекционер Стои­чков, когато беше избран за шеф на БФС на мястото на Батето. Героите от САЩ’94 се разделиха след няма и година и половина.

 „Боби хич не беше не­щастен, когато през 2007 г. му се наложи да разпише оставката на Христо Стои­чков след равенството 0:0 с Албания в София. Ицо изфиряса в „Селта“, а Боби дори не повдигна въпроса за неустойката в договора му, да не вземе случайно да размисли“, съобщи източник от БФС.

 След този случай Стои­чков се кле неведнъж, че повече кракът му няма да стъпи в България. До тази година, когато пое „Литекс“, а вече напира да овладее и футболния съюз.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *