Бившият автомонтьор Младен Георгиев стана шеф на ДАНС! Навремето работил в „Ипон“

Отстраняван от МВР бивш автомонтьор е катапултиран начело на ДАНС, показа наша проверка.

Назначението на Младен Георгиев става, след като ГЕРБ идва на власт. Първоначално в края на 2009 г. той оглавява дирекция в спецагенцията, а впоследствие е назначен от премиера за главен секретар. Ключов пост, който му позволява да държи всичко случващо се там под контрол и буквално да бъде очи и уши на Бойко Борисов. Според закона за ДАНС постът на главния секретар е повече от отговорен. Задълженията му са да подпомага работата на председателя, да ръководи администрацията и осъществява координация с други ведомства и Организации“.

Въпреки високото доверие, което му е гласувано, биографията на Младен Георгиев е изпъстрена с прелюбопитни истории. Неговото име изплува в две скандални справки. Едната е за далавери в МВР, изгорена през 2008 г. от експерти в БСП по поръчка на Сергей Станишев. Изтичането на шокиращия документ в медиите доведе до отстраняването на вътрешния министър Румен Петков и главния секретар на МВР Валентин Петров.

Другата е доклад на ДАНС публикуван в сайта “Гласове“.

Според справките Младен Георгиев през 1991 г. е бил шофьор и автомобилен механик в тогавашната ЦСБОП. След като завършва задочно школата в Симеоново, е назначен за оперативен работник в същата служба. Освободен е със заповед на тогавашния директор Кирил Радев, „като се твърди, че причина са връзките му с престъпни и силови групировки“, пише в документите, публикувани в сайта „Гласове“. Вместо редови безработен Георгиев е назначен за изпълнителен директор на охранителна фирма „Ипон – Агенция за сигурност и охрана“, сред собствениците на която е и Бойко Борисов. След като Борисов става главен секретар, Младен Георгиев отново е върнат в министерството и се издига до поста Заместник-началник на инспектората.

По това време срещу него се води разработка от „Вътрешна сигурност“ в МВР. Според доклада на БСП разработката е изискана от тогавашния министър Румен Петков и малко след това разследването става известно и на Георгиев.

„Известно е, че непосредствено след това Младен Георгиев огласява пред служителите на Инспекторат – МВР, че е разработван от „Вътрешна сигурност“. Предприемат се и действия Младен Георгиев да оглави инспектората на ДАНС, прилежно обясняват анализаторите на „Потино в доклада си до Станишев. След смяната на властта прогнозите им донякъде се сбъдват. Вместо шеф на инспектората обаче Георгиев е назначен за главен секретар на ДАНС с много повече власт в ръцете си.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *