Бездомни кучета масово точат държавни пари

  Побесняла глутница от кучета разкъса 89-годишен мъж. Възрастният софиянец бе открит в изключително тежко състояние в столичния парк „Стефан Стамболов“, в кв. „Редута“, след сигнал на дъщеря му и бърза намеса на униформените от 2 РПУ.

Клетникът бере душа в „Пирогов“, а близките му са силно притеснени от факта, че може да последва съдбата на професор Ботьо Тачков, който напусна белия свят, оглозган от псета.

С тази потресаваща новина страната ни получи шанс да влезе в световните новини освен с гробовете на вампири и с факта, че е единствената държава на земното кълбо, където кучета се хранят с човешко месо.

Гражданско недоволство веднага се зароди в социалните интернет мрежи, но така и не прерасна в сериозни протести.

След смъртта на професор Тачков, който прослави страната ни в редица университети в Америка, столична голяма община обеща пълно разследване на далаверите и врътките в „Екоравновесие“. Откриха се безброй нарушения и последва дълг доклад, който констатира, че липсва ефективна организация, контрол и отчетност, водещи до финансови нарушения.

Всичко почна от безумен договор, с който общината наема имот в Горни Богров, където има приют за 500 бездомни четирилапи същества.

През 2006 г. собственикът му Димитър Вълчев предлага парцела от 8 903 кв.м като заменка на общински терени. Идеята му обаче е отхвърлена.

Две лета по-късно той черпи приятели. Причината – получава разрешение за преустройство на имота в изолатор за кучета и сграда с амбулатория. Междувременно преговорите за продажба на имота стигат до под кривата круша, защото Вълчев иска 1,2 милиона евро. Зарежда се цикъл от срещи, делови обеди и уговорки. Общината обявява, че набира оферти за наемане на земи, където да се строят приюти за животни. Изискването е само едно – да отговарят на наредба №41 на Земеделското министерство. Изненадващо пристига само една оферта , парафирана с подписа на господин Вълчев. Човекът е роден с късмет и нещата в бизнесплан му се подреждат отлично – отново има сделка.

Приютът продължава да работи, необезпокояван от контролните органи. Към него потичат и огромни финансови ресурси – за ремонт на сградата, храна и лекарства на животинчетата. В него обаче са настанени само 200, вместо 500 кучета. Това не пречи обаче да се изписват консумативи за още 300 мъртви души бродещи песове. Провеждат се и акции в различни столични квартали. Залавят се десетки помияри, които трябва да бъдат кастрирани, а след това върнати обратно на мястото, което обитава, за да не се наруши популацията на видовете.

„Публична тайна е, че ако изчезнат кучетата, ще плъзнат котките. Не може да избием уличните животни. Проблемът с тях идва от негрижовните стопани, които сами пускат на улицата болните си и стари домашни любимци. Други кучета сами бягат от господарите си, защото те не ги хранят или пък ги изтезават. Оставайки на улицата, променят характера си и водят буквално борба за оцеляване. Те са като изоставените от родителите си деца. Може би трябва да има глоби за некоректните собственици на кучета. Добре е и от „Екоравновесие“ да преосмислят политиката си“, разказа една от най-върлите защитнички на псетата у нас – ресторантьорката Меги Дерм.

По груби сметки една операция от подобен род отнема минимум половин час, като 10 минути се губят във време – чакане, упойката да хване животното. Едва след това се преминава към действия.

Докторите трябва й да правят паузи между хирургическите интервенции, защото не може да се реже на конвейр. Специалистите са категорични, че ветеринарите могат да оперират по пет – шест кучета на ден максимум, а не по 25, както било отбелязано в медицинските протоколи

Надписването на четирилапи пациенти, минаващи през кабинетите е друга врътка на източване на държавни кинти. може би най-популярната след годишните разходи за ремонти, възлизащи над 100 000 лева. Така бродещите псета не намаляват, а прогресивно продължават да се увеличават с всеки изминал ден.

Подобна е историята и на приюта в Сеславци, където за косене на декар трева е плащано по 900 лева – сума твърде голяма за този вид дейност.

„Екоравновесие“ докладва, че от 2009 г. насам е хванала 10 000 улични кучета. За залавянето на всяко едно от тях общината е платила средно по 280 лева, което прави над два милиона и половина лева, налети в хазната й. Грозната статистика обаче сочи, че над 9000 четирилапи продължават да кръстосват столичните улици – да хапят, че дори и да убиват.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *