Бакшишите станаха бетер циркаджии! – весели истории с таксита!

Какви ли не „пациен­ти“ са таксиджиите в България. Улиците в София, Пловдив, Варна, Бургас и останалите по-го­леми градове се напълниха с всевъзможни чеши­ти – драйвъри. Лошото е, че понякога може да са опасни. Друсани, пияни и смърдящи на пор шофьори редовно не спират на зелено, карат с висока ско­рост или пък гледат телевизия, докато въртят гев­река за ужас на возещите се. Голяма част от мъжете шофират без книжка, дру­ги пък не са наясно къде се намират основните за­бележителности на столи­цата, а трети дори не знаят български език.

 Таксиметрови шофьори обясняват, че масово за драйвъри се цанят хора от провинцията, кои­то са продали по две кра­ви и нива, за да си купят заветната жълта кола и да се сдобият с радиостанция. Повечето от тях дори не знаели къде се намира НДК, други пък не правели разлика между Художествената академия и Софийския университет, както и между Министерския съвет и Народното събрание. Изпитите пред ДАИ пък били пълна  пародия на конкурси и в тестовете попадали въпроси от рода на „Какъв цвят са таксиметровите коли?“, „Каква е формата на светещата лампа на таксито“ и други.

 Циркът с момчета на ко­лела е пълен, като се има предвид, че една част от тях са с богато криминал­но досие. Повечето вода­чи на жълти автомобили са аутсайдери от всякакви професии – лекари, свеще­ници, полицаи, разносва­чи на дрога, сводници от всякакъв ранг, че дори и учители.

 По данни на полицията в една от водещите так­симетрови фирми работят 5 наркомани. Всички те са залавяни за превишена скорост и не­спазване на пътните зна­ци.

 Срещу един от тях се води съдебно дело от лице, чи­ито живот без малко не свършил в „Пирогов“. На­друсаният бак­шиш решил, че управлява самолет, и на­тиснал педала с все сила. Колата се забила челно в друг автомобил на кръсто­вището на столичния бул. „България“. По една щаст­лива случайност и двамата с пътника извадили късмет защото оцелели, макар и с наранявания. При прегледа на документите на шофьора полицаите установили, че той има куп нарушения. На следователя друсаният таксист обяснил, че е взел булеварда за пистата на со­фийското летище и затова е решил да излети с пълна газ. Искрено си признал, че не помни адреса, на който трябвало да остави клиента си, и разчитал на напътстви­ята на возещия се, но в един момент не знаел дали му говори човек или глас на извънземен. Колата, в която се блъснал, взел за кораб на зелени човеци, ко­ито забравили да включат аварийките си. Налуднича­вите му обяснения изкара­ли извън нерви органите на реда, които веднага сигнализирали на шефа на фирмата за странния му работник.

  В крайна сметка нака­зание за мъжа не послед­вало. С днешна дата той гордо кара таксито си и плаши народа с високата скорост и несвързаните си приказки.

 Ключов свидетел по де­лото с убитата в Борисовата градина през лятото на 2011 г. Яна също пре­возва столичани и гости на столицата. Ако се вярва на мълвата, беловласият мъж е стар познайник на Темида. Името му изскача от дебелите папки на някол­ко съдебни процеса. Мъжът изглежда добре възпитан и интелигентен, но само на пръв поглед. Ако нещо в по­ведението на пътника му се стори съмнително, е готов да раздава шамари. Много­кратно са постъпвали жалби от посинени граждани които така и не са наясно, защото ги удрят, като си плащат.

 Таксиджията ром Дими­тър Юлчев седна зад во­лана само седмица след като в началото на март тази година уби на място две жени, пресичащи на пе­шеходна пътека. В хода на следствието бе установено, че заради изчерпани кон­тролни точки той е загубил шофьорската си книжка.

 Въпреки това не е спирал работа нито за ден. 25-годишният мъж имал 6-го-дишен стаж зад волана и бил глобяван за множество нарушения – като се почне от неправилно спиране и се свърши с неподчинение на полицай. Юлчев има съста­вени над 50 акта.

 Във фаталната нощ так­си метраджията убиец е во­зел трима клиенти. Един от тях е предупредил за жени­те на пешеходната пътека, но шофьорът карал бързо и не успял да спре. Телата на 72-годишната препода­вателка по пиано доцент Илиана Батембергска – лю­бима учителка на Хайгашот Агасян, и 81-годишната й приятелка Мария Павлова изхвърчат на 20 метра от зебрата.

 Две седмици преди тра­гедията с възрастните жени столичанка подала сигнал на телефон 112, че странен бакшиш вършее по улици­те. „Проявих неблагоразумието да се кача при него, защото бързах от „Младост 3″ за „Пирогов“, а и в пър­вия момент не го огледах хубаво. Направих му за­бележка, че кара бързо. Отвърна ми нещо от рода: „Не се притеснявай имам глоби за 500 кинта, но няма кой да ги плаща“. Сметката ми беше 8,40 лева, но той ми взе банкнотата от 10 лева и каза, че няма пари да ми върне ресто, защото съм първата му клиентка за деня“, разказала разтрево­жената жена.

 Дни по-късно тя научила от телевизионните репор­тажи, че е била возена от пандизчия рецидивист. Зад гърба си мъжът имал две жестоки убийства, но благодарение на яки­те си връзки с влиятелни хора успял да излезе на свобода, да се снабди с радиостанция  и  въпреки че няма лиценз за такси, да превозва пътници.

  И докато някои таксиме­трови шофьори ни осигу­ряват пряк път до портите на свети Петър, други ни веселят от все сърце.

 Сред бакшиш-атракциите е травестит на средна възраст. Накипрен с ултра къса пола, мрежести чорапогащи, високи токчета, кървавочервено червило и хипарска прическа, мъжът, предста­вящ се за жена­та Веса, пори со­фийските улици, без да изпитва притеснение, че с вида си плаши малките деца. Сладкодумният драйвър тъче на два стана и когато е в до­бро настроение, заработва и по някой друг лев на буле­вард „Христо Ботев“. Има си редовни клиенти, които често го канят на весели сбирки, с неясен край. Веса обаче е сред мал­кото таксисти, които с чув­ството си за хумор и несекващите истории от живота разсмиват народа.

 Повечето й колеги бук­вално втрещяват клиенти­те с екстравагантен ха­рактер и налуднича­во поведение. Ако гражданите имат късмет, може да попаднат на таксиджия поп. Раздрънканият му „Опел“ е окичен с икони на „вси светии“, а самият водач е навлечен в черни свещенически одежди и калимавка. По дългата му брада блестят трохи от сандвич и мазни­на, напомнящи, че и той е смъртен човек като всички останали.

 Отчето разказва, че не се е разпопил, но свеще­ническата му заплата не стига. Не уточнява в коя църква изповядва миряни­те в името на Христа, за­щото се страхува, че ще бъде анатемосан на секун­дата. Оправдава се, че е от окръжен град близо до София, храни жена и три броя невръстни деца.

 Ако в автомобила му се качи болна жена, тутакси й предлага молитва за здра­ве срещу сума каквато й се откъсне от сърцето.

 Ако ли пък мъж му спо­мене, че има проблеми с жените – веднага предла­га Киприяновата молитва, с която дори най-завърза­ните магии се развързват. „Развалям магии. Бездетните, ако се обърнат с молби към Бог и ако аз ги благословя, ще се сдобият със свидна рожба. Ва­жното е да имат вяра и да не падат духом“, обяснява шофьорът свещеник.

 Колегата му Иван Стойчев от София пък стана прочут с факта, че яде слънчеви лъчи. В продължение на три години той не е слагал залък хляб в устата си. Кара я на минерална вода и сутрешно кафе. Въпреки странното си захранване, има щастливо семейство – съпруга и деца, които засега не са се научили да зареж­дат организма си със слън­це, ами наблягат на здрава­та храна и пържолите.

 

Колко са “копърките”

 Няма нито една институция в столицата, пък и в другите големи градове на страната, която да каже колко от жъл­тите коли са законни и колко попадат в графата „копърка“. Щастливи и необезпокоявани от закона из столицата щъкат безброй таксита, дори и ментета на известни фирми. Куцо и сакато в буквалния смисъл на думата сяда зад волана в момента, в който остане без друго препитание.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Бакшишите станаха бетер циркаджии! – весели истории с таксита!"

  1. wtf   19.04.2012 at 18:56

    Много тъп пост.

    Отговор
  2. коко   19.04.2012 at 19:17

    много слаба стития и даже безсмислена

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *