Бай Миле също бил в схемите на черното тото

Милчо Бонев - Бай Миле (вдясно)

  Станаха известни разкритията за световната тото мафия и участието в нея на бившия президент на „Беласица“ Костадин Хаджииванов – Коце Маца. Разбра се още и за командния център в Сингапур и хората с компютрите, по чието нареждане се манипулират резултатите не само по света, но и у нас Черното тото и догово­рените мачове обаче са много по-отдавна. Как започва всичко?

 Бумът на манипулациите почва преди около 12 години. Тогава за пръв път букмейкърите в интернет включват в тиражите си мачове от „А“ група. На­шите тарикати започват да нагласят резултати и да източват печалби. По онова време в „А“ група играят всички видове силови босо­ве – Георги Илиев, Димитър Димитро в Маймуняка, Христо Асенов – Бацата, Милчо Бонев – Бай Миле, Младен Михалев – Маджо, Гриша Ганчев, Станислав Танев – Камилата и др.

 Първи от нашите тарика­ти се парят букмейкърите от „Глобет Интернешънъл“. През 2001 г. компанията няколко пъти се прецаква да сложи високи коефици­енти на мачове с известен резултат. Такива са „Черно море“ – „Берое“ 1:2 (4.60 за „двойка“) и „Локомотив“ (Сф) – „Черно­морец“ 0:1 (7.00).

 В схемата се включват и висаджийските отбори.

 „Велбъжд“ и „Хебър“. Източването става, като се залага чрез банкови карти за разплащане онлайн. Иг­раят цели групи подставени лица около футболните ше­фове, които после отчитат парите където трябва.

 „Глобет“ обаче спира авантата, след като се оказва лошо ужилен на 10 март 2002 г. Тогава се играят мачовете „Спартак“ (Пл) – „Славия“ (1:2), „Бе­ласица“-„Локомотив“ (Пд) (0:2) и „Черноморец“-„Бе­рое“ (3:0). Комбинирани в колонка правят коефициент 10.00, което означава, че всяко заложено евро носи 10 печалба. Въпреки че са сложили таван от 101  евро залог в колонка, „Глобет“ и „Юробет“ се оказват изто­чени с немалки суми.

 На 20 юни 2002 г. тото мафията организира един от първите си сериозни удари с международен мач. В Дупница играят „Марек“ и “Славен Белупо“, мачът е от тур­нира „Интертото“. Гостите от Хърватия са считани за слаба  ракия,  всички букмейкъри очакват лес­на победа за дупничани. Няколко дни преди двубоя обаче мускулести типове от обкръжението на раз­стреляния по-късно сикаджийски бос Милчо Бонев – Бай Миле за­почват да притискат шефове и играчи на „Марек“. Шеф на клуба е Стефан Ми­лушев, син на бившия шеф на УБО ген. Георги Милушев.

 Мутрите на Бай Миле предупреждават баща и син Милушеви да си налягат парцалите.

 „Марек“ пада 0:З. Твърди се, че пари от залагания за този мач изкарали шефове от сръбската и хърватската мафия, с които Бай Миле работел.

Стефан Милушев

  Малко по-късно за пръв път се появяват слуховете, че български футболни президенти се заиграват с черното тото в Азия. Повечето букмейкъри там са под контрола на срод­ни души от китайската и сингапурската мафия. От средите на ВИС-2 изтича информация, че босът Георги Илиев е заложил крупната сума от 1 милион долара за това, че отборът му „Локомотив“ (Пд) ще стане шампион. В крайна сметка „смърфовете“ на­истина печелят титлата, а година по-късно Илиев отнася тайната в гроба.

 Знае   се   още,   че   заради черното тото е бил спазарен полуфиналът за Купата на България „Локо“ (Пд) – „Литекс“ (1:3) през пролетта на 2004 г. Няколко часа преди мача в Пловдив гръмва новината, че резул­татът ще бъде 1:3, както и става. Оказва се, че един от висаджиите около боса Илиев се раздрънкал без да иска. По-късно и „Левски“ е въвлечен в схемите на тотаджиите. От „си­ните“ се иска да вкарват колкото могат повече. Мач със 7 или 8 гола има коефи­циент над 30.00. Жертвани да паднат с много голове са „Беласица“ на Коце Маца и „Марек“ с шеф Йордан Андреев – Данчо Елечето. Първият е кумец на директора на „Левски“ Наско Сираков. Играч на „Беласица“ свидетелства, че след загубата от „сини­те“ с 1:8 са им раздадени по 400 евро премия още в съблекалните. „Марек“ пък пада от „Левски“ с 0:8, след като Елечето пуска в игра само юноши.

 Невиждан панаир става и на мача „Спартак“ (Вн) – „Левски“ на 11 май 2005 г. във Варна. По план пър­вото полувреме трябва да завърши 0:4, а крайният резултат да бъде 0:7. След като вкарват шестия гол, „сините“ почват да играят като спънати. Не могат да уцелят вратата. Варненци стоят като заковани пи­рони, но чак в 88 минута Емил Ангелов – Бабангида вкарва заветния седми гол. Говори се, че всеки играч на „Спартак“ прибрал по 3000 евро за загубата. Шеф на клуба тогава е скандалният бизнесмен Иван Славков, арестуван по-късно по обвинения за трафик на хора, пране на пари и наркотици.

 Национал от САЩ ’94 също се оказа забъркан в тото афера по линията Бургас – Варна. Златко Янков писмено признава, че е съдействал за уреж­дането на мача „Черно море“ – „Нафтекс“ (2:2). „Казахме на Велислав Вуцов (треньор на „Черно море“ – б.р.), че ние не можем да задължим нашия отбор за такова нещо. фут­болистите обаче го приеха сами и взеха решение за това…“, оправдава се Янков в писмена докладна до шефа на „Нафтекс“ Митко Събев. Залогът за точен резултат 2:2 е с коефициент 17.00, обяснява по-нататък бургазлията. Според Янков обаче само австрийската компания „Бетендуин“ пуснала залози за този резултат, при това с таван на залагания от 25 евро. Това прави 425 евро на колонка.

 „Не знам какви залози са правили и къде. Но искам да подчертая, че след това всички сметки бяха блокирани и коефи­циентът е приравнен към 2″, обяснява още бившият футболист. Прокуратурата във Варна уж почва някак­во разследване по сигнала, но накрая всичко потъва в бюрото на прокурора Георги Манасиев.

  

Грузинската мафия прави измамата с дупничани

 Една от най-интересните измами е организирана през 2004 r. c мач на „Марек“ (Дупница) в турнира „Интертото„. Двубоят на дупничани с грузинския „Дила Гори“ се играе на 27 юни 2004 г. в Тбилиси. Ужилването било възможно само и единствено на тази дата, тъй като точно тогава в Грузия се въвежда лятното часово време.

 Този факт убягва на абсолютно всички букмейкъри в Европа, където времето е превъртяно още през март. Измамниците проучват внимателно и начина, по който се събират резултатите. Оказва се, че букмейкърите тогава все още нямат свой собствен пул, а ползват сайтове като livescore.net, soccerstend. com или enetpulse.com.

 В случая обаче само enetpulse. com е предавал информация от ста­дион „Борис Пейчадзе“ в Тбилиси, а останалите я заимствали от него. Това улеснило бандитите, които организирали фалшиво онлайн пре­даване по въпросния сайт.

 Един час преди истинското нача­ло на мача между „Дила Гори“ и „Марек“ по enetpulse.com почва да тече измислен репортаж. Сипят се имена на голмайстори, минути на отбелязване на голове, картони… Останалите сайтове преписват като луди, в това число и официалният на УЕфА. Там се появява краен резултат 3:3 с три гола за „Марек“ на Крум Бибишков. В желанието си да бъдат оригинални, доста медии предават мача по още по-убедителен начин: „Хеттрик на Крум Бибишков (7, 30, 90 мин.) от „Марек“ пречупи домакините, които 4 минути преди края се виждаха победители след обрат до 3:2. За „Дила Гори“ вкараха Читая в 53 мин., Мушкудиани в 68 и Самадашвили в 86 мин.“

 Около 17,00 ч. централноев­ропейско време мачът вече се счита за приключен и по-малките букмейкъри по света започват да изплащат онлайн и кеш печалби за равенството. Именно там са били направени залозите на бандитите, а не в големите букмейкърски къщи, където се чака няколко часа за сверяване на резултата.

 Истинският мач в Тбилиси завърш­ва един час по-късно с победа на „Марек“ 2:0. Това обаче се разбира много по-късно. Дори и авторитетни агенции като Ройтерс и АП държат в бюлетините си чак до другия ден резултат 3:3.

 По информация на УЕфА банди­тите успели да източат над 150 000 евро от букмейкърите. И до днес не се знае кой точно е организирал из­мамата, макар че следите водят към престъпна групировка от Тбилиси. 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *