Артистите от Софийската опера омерзени от директора Пламен Карталов – гонят го!

Пламен Карталов

  Подписка срещу дългогодишния директор на Софийската опера Пламен Карталов тръгна сред състава на трупата. В нея певци и режисьори заявяват: „Омерзени сме от нивото на неговите морално-етични качества, както и безкрайно разочаровани от неговите професионални и управленски такива“.

Недоволните настояват да се направи одит на Националната опера за периода 2007-2013 година. Под декларацията са се подписали Христина Ангелакова, Дарина Такова, Сашо Крунев, италианският диригент Лучано ди Мартино, режисьорът Бойко Богданов, Бойко Цветанов от операта в Цюрих, Владимир Стоянов, който в момента пее с Доминго в Китай, както и по-млади певци.

Артистите недоволстват, че много от тях са принудени да работят без договор.

Бившата шефка Христина Ангелакова

Твърдят, че шефът им се държал унизително с тях, не им заплащал извънредния труд. Най-скандалното било, че Националната опера няма главен диригент, по решение отново на Пламен Карталов.

Бунтарите твърдят, че началникът им се интересува единствено от личната си изява. Внесеното предложение от Христо Недялков Карталов да стане академик било на базата на договорка синът на Недялков да дирижира в операта, а при следващ мандат на Карталов дори да бъде назначен за главен диригент.

Певците твърдят, че при турнетата в Бразилия и Япония са се подписвали на 2 ведомости – официално, че са получили 4000 лв., а всъщност взели само 1000 от тях.

Солистите роптаят, че много от колегите им, които се изявяват в чужбина, отдавна не са канени в операта. Сред тях са Орлин Горанов, Елена Чавдарова, Бойко Цветанов, Камен Чанев, Мариана Пенчева, Нико Исаков, Петър Данаилов, Кирил Манолов. Вместо това се изявявали начинаещи певци от Румъния и бившите югославски републики.

Софийската опера

5-годишният директорски мандат на Пламен Карталов е изтекъл в средата на ноември 2012 г, твърдят подчинените му. В момента е обявен конкурс за избор на нов директор.

Приемът на документи е приключил, но дата не е определена. Според протестиращите конкурсът нарочно се бави, за да може Карталов да се подготви да го спечели. Преди да седне за трети път на шефския стол, операта бе управлявана от Христина Ангелакова и диригента Борислав Иванов.

Независимо от недоволните Пламен Карталов има и доста поддръжници в състава. Те са категорични, че откакто е директор, посещаемостта на спектаклите се е увеличила. Най-накрая приключил и ремонтът на сградата.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *