Арестуват Брендо заради тайни банкови сметки в Швейцария

Евелин Банев - Брендо

  Евелин Банев-Брендо върти сметки в швейцарски банки на шефове от МВР, разкриват наши източници, запознати с финансовите схеми. Според тях Брендо е арестуван набързо, за да бъде поставен под кон­трол и да не изтече компрометираща­та информация за високопоставените ченгета с тайни сметки в чужди банки.

 През последните годи­ни Евелин Банев става изключително прибли­жен до полицейски на­чалници от ранга на шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Той им дава инфор­мация за конкуренти в наркобизнеса, те му разпъват чадър да си върти кокаиновия бизнес. Отношенията им стават толкова близки, че Брендо започва да кон­тролира лично огромни­те финансови потоци, с които наркодилърите се отчитат пред тузовете от МВР. Затова не е из­ненада, че Банев е бил информиран през 2008 г. за разследването, воде­но в Италия срещу него и международната бан­да за трафик на кокаин

  Схемата на предаване то на парите за покрови­телите в МВР е проста, обясняват източниците ни. Под­купите се ос­тавят в ма­газин на бул. „Ви­тоша“ в столицата. Известно е, че голяма част от бутиците по него са точно на Брендо. Появата на ченгетата или на техни доверени лица в тях не буди съмнения и въпроси. Какво странно има, ако влязат например, да мерят едни обувки.

Тръгват си обаче с надиплени пачки.

Корумпираните МВР началници обаче не се задоволяват само с това.

 Брендо оперира с натрупаните по този начин капитали. Част от тях са изнесе­ни в бан­кови смет­ки в чужди, предимно швей­царски банки. Други се избелват в строителни и други компании из Европа и у нас.

 Брендо става малко не­удобен, след като швей­царските власти започват да го търсят за пране на пари.

 При разследването може да излязат наяве и деловите му отношения с наши полицейски шефо­ве. МВР набързо го арес­тува. Моментът е удобен, той съвпада с операцията срещу трафикантите на кокаин. Цветанов някол­ко пъти повтори, че тъм­ната страна на Брендо не била известна у нас през годините. Това не е вярно, защото името на Банев изплува след разстрели­те на Константин Дишлиев и майка му Йордан­ка Запрянова, а също и след убийствата на Явуз Капаноглу и Иво Марков – Сиджима.

 Все пак Цветанов призна, че Брендо имал де­бели връзки навсякъде, включително и в МВР. Дори с половин уста раз­каза, че кокаиновият бос се опитал да „обезпечи финансово“ двама служи­тели на МВР, „за да бъ­дат верни играчи в тази игра“. Цветанов обаче не назова конкретни имена, като обясни, че това били само оперативни данни. Според него подкупът бил осуетен.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *