Адвокати: Комисията “Кушлев” е незаконна, актовете й нямат правна стойност!

Тодор Коларов (в средата)

Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, работи незаконно, защото е с непълен състав твърдят юристи. Според тях всичките й решения за запори, взети след 24 февруари т. г. са нелегитимни.

Потърпевшите от тях могат да ги атакуват в съда, тъй като са гласувани от четиримата вместо от петима души, колкото трябва да бъдат в комисията. Тя остана с един човек по-малко, след като на 24 февруари шефьт й Тодор Коларов хвърли оставка с мотива, че няма политическа подкрепа от парламента, президента и премиера.

„Това означава, че издадените актове нямат правна стойност“, обясняват юристи. Те допълват, че според Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, комисията се сьстои от петима членове.

Шефът се назначава от министър-председателя заместникът му и двама от членовете се избират от Народното сьбрание, а един от участниците в екипа поема поста с указ на президента. Комисията попада в заплетената ситуация, след като Тодор Коларов напусна поста си, а Бойко Борисов вече шест месеца не назначава негов заместник. Според Закона на мястото му трябва да бъде избран нов, който да довърши мандата на Коларов.

Забатачването на кадровия проблем във всички случаи създава неприятности в качеството на работата на комисията и при гласуването. В закона не е фиксиран срок, в който да се попълни съставът й, когато по една или друга причина някой от него напуска. Липсата на такъв текст не означава, че процедурата трябва да се протака до безкрайност. Юристи са категорични, че в подобен случай работа на премиера е в приемлив разумен срок, не по-дълъг от месец, най-много два, да попълни състава на комисията. Комплицираната ситуация създава проблеми за вземането на решения. Те се гласуват с явно мнозинство на повече от половината от членовете. В закона изрично е записано, че при вота отсъстващите не могат да делегират правата си на колеги. Според магистрати ще бъде изключително неприятно, ако срещу комисията завалят дела от потърпевши в съда, защото те ще бъдат за сметка на данъкоплатците. Запознати с казуса твърдят, че премиерът изчаквал есента, когато ще влезе в сила новият Закон за конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност. Така Борисов щял да назначи шеф на комисията за пълен мандат, вместо на поста да слага човек, който да довършава за няколко месеца този на бившия началник.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *