Учените откриха разликата между любовта и страстта!

Страст

За пръв път учените са открили точните части на мозъка, които обясняват разликата между любовта и страстта. Изследването е проведено в Канада и разкрива, че мозъкът управлява двете чувства в различни, но свързани области. 

Данните показват две структури на мозъка –  инсула и стриатум, които играят ключови роли в любовта и страстта. Установено било, че страстта стимулира същите неврони като онези, които реагират на всяко нещо доставящо удоволствие, като например храна. Любовта, междувременно, е част от по-сложен процес, който управлява необходимостта да се повтарят усещания, които са много ценни.  Никой до сега ги е събирал заедно, за да се види активирането им, обясняват учените. Те не

Любов

знаели какво да очакват, но се оказало, че любовта и страстта активират отделни, но свързани зони в мозъка.  Учените в Канада работели съвместно с колеги от САЩ и Швейцария, за да анализират резултатите от 20 независими изследвания и използвали мозъчната активност от тези данни за да съставят карта на любовта и желанието в мозъка. Изненадващо, любовта била проследена до част от мозъка, свързана с пристрастяването към наркотици.

Изглежда тя формира навик от чувствата на удоволствие, от когото хората не искат да отвикват, подобно на наркотиците. Но това не означава, че любовта е лош навик, тъй като активира същата част в мозъка, която е свързана с обвързването и

Учените установили, че силната любов и страст удължава живота!

моногамията. Докато това проучване хвърля светлина къде в мозъка стоят центровете на интелигентността и решаването на  проблеми, все още остава много да се разбере за любовта. Учените го смятат като възможност за още много изследвания в областта на науката за човешкия мозък, които ще дадат представа къде се намира любовта там.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *