Защо партньорът за една нощ може да се окаже такъв за цял живот!

Сексът за една нощ има лоша репутация, а ако често прибягвате към него това може също да ви създаде още по-лоша репутация” . Но изследване, проведено в университета в Айова предполага, всичко зависи от това как ще се развият нещата сутринта.  Социологът Антъни Пайк изследвам 642 възрастни в Чикаго и  достигнал до заключението, че връзка, която започва с искри и нищо друго не са задължително обречени на провал- това, което има значение, как се чувстват двамата партньори  относно възможността за връзка. 

Докато „ средното качество на връзката било по-високо за хората, които изчаквали докато нещата станат сериозни, за да правят секс, то ранният секс не бил виновен за различията. Когато Пайк извадил хората, които не се интересували от сериозна връзка, той установил , че няма реална разлика в качеството на връзката. Т.е. двойките, които започвали сексуален живот като приятели или познати завърщвали също толкова щастливо както и тези, които са ходили на срещи и са изчаквали. „Изследването предполага, че качествени връзки са възможни за тези, които отлагат секса, казва Пайк, но възможно е също така любовта да пламне когато двама души се видят в една стая, правят секс и тогава изградят връзка.. В проучването, качество на връзката е измерено чрез питане са степента, до която всеки обича партньора си, бъдещето на връзката, нивото на задоволеност и как техният живот ще се различава ако връзката свърши, а така също и кога партньорите са започнали да правят секс. Тогава, ако не е контекстът на сексуалната връзка, какво стои зад по-лошото качество на връзките започнали като такива за една нощ?

Според Пайк някои хора са склонни да намират връзката за незадоволителна и такива хора прибягват повече до секс за една нощ. Въпросът е дали типа на връзката или хората са отговорни за качеството й? И отговорът е – това са хората. Хората с по-висок брой на минали сексуални връзки са по-склонни на връзки за една нощ, те започват да харесват по-кратките връзка и да намират продължителните за незадоволителни. Още повече, хората които са предразположени към кратки връзки не влагат време и енергия за да формират продължителни, казва Пайк.  Изследването показва, че много от хората ходят на срещи даже да не се интересуват от трайна връзка. Това е изненадващо, тъй като срещите спадат към романтичните категории.  Докато връзките за една нощ могат да прерастат в истинска любов и двамата партньори влизат във връзката само заради секса и очакванията са сравнително ниски.  При срещите някои хора смятат, че започват трайна връзка, но има и такива които очакват само секс. Като последствие идва въпросът дали срещите са полезни? Не винаги, тъй като не можем веднага да открием кой е романтик и кой не.

При провеждане на експеримента Пайк контролирал няколко други фактора, които повлияват качеството на връзката, като семейно положение, деца. В съгласие с предишно проучване той открил, че неженените двойки и тези с деца имат по-ниско качество на връзката, отколкото тези с положително отношение към роднините на другия.  Проучването установило, че неромантичните сексуални връзки могат да бъдат специални, но така също и рискови, така например при тях е по-висок риска от болести предавани по полов път.  В проучване, публикувано по-рано тази година се съобщава че тези, които завързват връзки с приятели увеличават вероятността за не-моногамност с 44 % при жените  и 25 % при мъжете.  А връзката с познат или непознат увеличава шансовете с 30 % при жените и 43% при мъжете.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *