Съпругата на Петко Каравелов – Екатерина, отхвърляла няколко пъти предложенията му за брак

Екатерина и Петко Каравелови

  Когато вижда за пръв път своята бъдеща съпруга, тя е на 11 години, а той e вече мъж с мустаци. По това време Екатерина – момиченце от бедно русенско семейство, живее в дома на Лермонтови, руски аристократи в Москва. Тя е обградена с обич и грижи, а бъдещият министър-председател на България Петко Каравелов е студент в Русия. За първи път се виждат у общи познати на Лермонтови, които благосклонно канят „на дача“ бледия българин, учител на дъщеря им, за да го нахранят както трябва. В спомените на Екатерина Каравелова при тази среща чорлавият бъбрив младеж е отегчителен с неговите хапливи шегички. Той не пропуска възможността да подразни девойчето, че е забравило майчиния си език. Предизвиква я още с изказването, че тя, както изглежда, няма да напусне богаташката къща, за да се върне в бедна България.

Екатерина Каравелова

След три години отново се виждат на едно любителско театрално представление. Младият мъж е така смутен от вида на девойката (тази вечер тя за пръв път е с дълга рокля), че почва да заеква и не може да си спомни фамилията й. Той обаче измества съседа й в ложата и до края на театралното действие й говори – за нейно неудоволствие, отклонявайки вниманието й от пиесата на Шекспир. След още три години, тя завършва с пълно отличие гимназия и през август 1878 г. се връща в родния си град Русе. Месец по-късно получава писмо от Петко Каравелов с предложение да стане учителка във Видин, където той е вицегубернатор. Тя отказва. Тогава Петко Каравелов намира повод сам да отиде в Русе.

Срещата им, за която тя разказва десетилетия по-късно, потвърждава нейното впечатление за безцеремонност, нетактичност, липса на „бон тон“ у този ухажор. Той пристига в обедните часове, когато майка и дъщеря се приготвят да отидат на гости. Каравелов свойски се разполага на масата, изсърбва си кафето, отказва сладкото и се впуска в дълги приказки. Когато му казват, че трябва да излизат, той се самопоканва за вечеря. Непохватният ерген започва честичко да гостува в къщата на „момата“ – даже не по веднъж, а понякога и по два пъти на ден, в нарушение на всички правила за приличие по това време. Каравелов й прави предложение за брак. Тя отказва почти с негодувание, защото

Екатерина и Петко с дъщерите си Виола и Лора

изцяло е погълната от мисълта да продължи следването си в Русия и да стане лекарка. За целта отделя пари от учителската си заплата и води оживена кореспонденция с руските си познати. През следващата година умира Любен Каравелов и брат му Петко е отново в Русе. След погребението той чука на познатата врата. Младата жена е удивена – този мъж наистина е скаран с приличието, след като в такъв момент подновява предложението си за брак. Тя отново му отказва, макар да става ясно, че студентството се отдалечава, защото не й достигат определените от закона години.

През август 1879 г. Каравелов е в Русе за предизборната кампания, а месец по-късно е вече депутат в Първото обикновено народно събрание. Пак се редят вечери с оживени разговори и чаши чай, отново се отваря дума за нейното съгласие за брак. „И не зная сама как на 4 октомврий аз бях вече официална годеница на Каравелов, избран за русенски депутат…“, ще каже тя след години, като веднага добавя, че не е искала да се омъжва, че „сърцето ми още спеше“.

Петко Каравелов

Както изглежда, това е самата истина, защото не си ушива дори сватбена рокля, а към подробностите по приготовлението за обреда е напълно равнодушна. До последния ден преди венчавката тя преглежда тетрадки в училището. Веднага след сватбата, в понеделник, отново е в класната стая.

Нейното държание след първата брачна нощ дава основание на градските клюкари да пуснат приказката, че младоженците изглежда отдавна консумират своята любов. Истината е, че физическата страна на брака й е непозната, дори беглите милувки по време на годеничеството я смущават и тя ги отбягва. Това, което я увлича у Каравелов, е неговата пламенна обвързаност с политическите идеи които трябва да дадат на България възможност за бързо развитие: …..инстинктивно аз чувствах, че той иска и се бори за общо добро. Аз си давах дума да му помагам от все сърце“.

Първата им брачна нощ всъщност… не се е състояла, защото младата булка се увила „като пашкул“ в леглото си и изгледала с явен ужас младожеца, съблечен по бельо. Объркан и стъписан от нейната реакция, Петко Каравелов я целува по челото и си ляга в друго легло. Цял месец го държала Екатерина далеч от брачните сладости, защото в детинското си невежество (разликата им е 17 години) тя и не подозирала, че има и нещо друго в семейното съжителство, освен целувки и милувки. Десетилетия по-късно някогашната първа дама на България откровено изповядва: „За мене актът бе не наслада, а отвратително насилие…И така си бе до рождението на първото ни дете, Рада – 18.Х.1880 г. в София“. Ще минат години. Крехкото девойче ще стане красива млада жена, ще изгуби първото си дете ще роди още две – Виола и Лора, които ще й донесат и радост, но и голяма болка. Ще бъде наистина пръв сътрудник и секретар на съпруга си, който става четири пъти министър-председател на България, но и на няколко пъти е в немилост, лежи дори в затвора – жертва на политически страсти и домогвания до властта. До края на живота си, дори когато косите й побеляват, той ще я нарича „девочка моя“, а нейната любов ще издържи всички превратности на съдбата. Останала вдовица, на 43 г., все още много привлекателна, тя с възмущение отхвърля предложенията да бъде отново нечия любима и съпруга.

Още сензации:

loading...

7 Отговора за "Съпругата на Петко Каравелов – Екатерина, отхвърляла няколко пъти предложенията му за брак"

 1. g they   20.06.2020 at 2:59

  Valuable information. Fortunate me I discovered your website accidentally, and
  I am stunned why this accident didn’t took place in advance!
  I bookmarked it.

  Отговор
 2. http://featur.vs120084.hl-users.com   26.06.2020 at 19:06

  Thanks for sharing such a nice thinking, piece of writing is good,
  thats why i have read it completely

  Отговор
 3. web hosting companies   27.07.2020 at 1:04

  Outstanding post however I was wanting to know if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Cheers!

  Отговор
 4. cheap flights   24.08.2020 at 16:47

  Howdy are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m
  trying to get started and set up my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated! 3aN8IMa cheap flights

  Отговор
 5. web host   31.08.2020 at 20:39

  Tremendous issues here. I’m very happy to peer your article.

  Thank you a lot and I am taking a look forward to touch you.
  Will you kindly drop me a mail?

  Отговор
 6. 1   01.12.2022 at 19:49

  1

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *