Петко Р. Славейков бил неукротим любовник, разбил дузина семейства!

 

Петко Рачов Славейков

  Петко Рачов Славейков отдавна е част от литературната история на България. За неговата поетична и политическа кариера се знае много. Той е един от водачите на Либералната партия след Освобождението, председател на Народното събрание и министър в няколко кабинета. Петко Славейков е баща на общо осем деца, сред които са политиците Иван Славейков и Христо Славейков, публицистът Рачо Славейков и най-известният сред тях – поетът Пенчо Славейков.

Освен поет, писател и журналист П. Р. Славейков остава в българската литература и като преводач, филолог, фолклорист, основоположник на българската литература за деца, автор на учебници проявява се като географ, историк и мемоарист.

Личният му живот обаче остава в сянка, защото се е смятало за „неприлично“ такъв велик поет да се забърква в семейни неразбории. Но животът на поета е интересен и от тази „тъмна“ страна. Преди да се ожени през 1853 г., младият даскал Петко Рачов учителства в много търновски и други села. И навсякъде оставя пикантни спомени.

Млади момичета, както и „шавливи“ съпруги и вдовици се прехласват по „красивия тоз млад момък с такова звучно прозвище „Славейский“.

Петте деца на Петко Р. Славейков ие съпругата му Иринка

Ревнивец го заклева да не стъпва в къщата му, защото съпругата му е „стара, ама за младо душа дава, като котка за прясна риба“. На тревненските моми Петко Рачов посвещава поименно 24 тристишия, събрани в един поетичен венец. Една нарича „бяло гълъбче“, друга – „кротко агънце“, трета – „сладка душице“. Даскалчето е „голо и босо“, но успява да омагьоса една тревненка до степен, че да избяга от дома си и да му пристане. Иринка е дъщеря на заможния Иван Райков. И на старини баба Иринка е хубава: дълбоки тъмни очи, плътни устни, красив овал на лицето, израз на гордост и самочувствие. Екатерина Каравелова твърди, че за разлика от сладкодумния си съпруг Ирина била мълчалива и сдържана – „тесногръда, строга и корава“, със сърце, което „бе тясно и затворено… под седем ключа…“. Какво значи това, нека всеки сам си тълкува.

Отначало всичко е добре: чорбаджи Иван подарява на младото семейство къща и редовно му носи я чувал с брашно, я „пълни дисаги с овощия“. Внуците му в по-късни години свидетелстват, че само благодарение на дядо Иван семейството не погинало от глад по време на нескончаемите отсъствия на Славейков. Но не сиромашията, а любовните извънбрачни апетити на младия мъж предизвикват първите семейни свади. След такъв един скандал през 1860 г. Славейков напуска Трявна и се преселва в Търново. От едно запазено писмо до поп Кою Витанов става ясно, че това не е просто скарване, а драматичен разрив: „Мрачен и тъмен ми е светът, дядо попе, и аз само смърт желая да ме избави“, пише Славейков. И още: „Джама се счупи и не виждам никакъв способ да се поднови“. За станалото поетът вини не себе си, а невежеството на Иринка. Тя, неграмотната, не разбирала поетовото сърце, оттам идват – нейната ревност и ярост. А иначе той признава, че тя е „умна, честна и спестовна“. Той пише: „… женитба познавам аз или до гроба мълчание и търпение… Или с едно неспоразумение и свършено“. Само че Иринка не ще да мълчи и да търпи сърдечните забежки на „тоз разсипник и разтурник“. От едно стихотворение на Петко Р. Славейков става ясно, че в минути на справедлив гняв съпругата му ставала така агресивна – „чорлава, намусена, дива като… ламя“, че поетът предпочита да си грабне шапката и… да избяга от къщи.

Но не можем да не се усмихнем, като четем, пак в писмото до поп Кою, как 32-годишният бъдещ български министър твърди: „Аз дадох вече клетва (и клетвата ми е силна и страшна) да не косне ръката ми до никоя от този дяволски пол, ако ще ми се представи и самото съвършенство…“.

Неизпълнима клетва. Поетът се връща след време при жена си заради децата, а и заради опасността от обществено порицание. Общо десет пъти забременява Иринка и девет пъти ражда, на десетия път помята. Три от децата умират малки, а шестте останали тя отглежда сама и с помощта на „дървения господ“.

Толкова сурово се е отнасяла към рожбите си че голямата й дъщеря Донка си втълпила, че не е рождена дъщеря, защото отрано майката немилостиво я натоварва c голяма част от домашната работа и грижите за отглеждането на по-малките. Поради което Донка не успява да създаде свое семейство. Всяко дете бележи поредното сдобряване под семейния покрив, последвано от нови разпри и ново отпътуване на съпруга: Търново, Цариград, Тьрговище, Варна, пак Цариград, Одрин, Стара Загора… Иринка кандисва да го последва само веднъж, за малко, в Тьрговище. А в Стара Загора през 1876 г. пристига поради наложителната причина да прекрати любовната му връзка с Екатерина Стойаглу. Търновчанката Екатерина, чийто съпруг е заточеник, се запознава с Петко Славейков в края на 1866 или началото на 1867 г. и… искрата пламва. Тя наистина е от друго „тесто“ – широко отворена за литературния и обществения живот на партньора си, а не прието къщовница и майка. Тя е от тези българки, за които П.Р. Славейков казва, визирайки идеалната жена: „Тя е съжителний другар и съветник на мъжа. И поради това трябва да бъде и доста развита умствено…“. През 1872 г. Екатерина дори отпечатва книга, в която има комедията „Зла жена“ и повестта „Женското сърце“.

Връзката между двамата не е дискретна напротив – живеят заедно и дори в един период с тях живее и нейната сестра, което дава претекст на злите езици да обвинят Славейков, че си е направил харем. Екатерина е арестувана с него, когато е спрян в. „Македония“, тя го придружава и в Одрин (1873-1874 г), премества се с него и в Стара Загора. Славейков има дързостта да разположи в Стара Загора двете си семейства – доведената от Цариград любовница и пристигналата с децата съпруга – в жилища на съседни улици. И отново скандали…

Непоносимото мятане на поета между двете къщи завършва по един трагичен начин: избухва войната, Сюлейман паша влиза отново в Стара Загора. Иринка с децата, свикнала да се оправя сама без съпруга си, успява да се изнесе навреме от града, но Екатерина чака Славейков и загива. Какво означава за поета тази загуба, можем да разберем от стиховете му, посветени на тази интересна жена. А какво е преживяла до края на съвместния им живот баба Иринка, можем само да се досещаме.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *