Мими Балканска намерила любовта на 50 г. с 25-годишен актьор!

Мими Балканска

  Една от най-емблематичните български оперни и оперетни актриси, Мими Балканска, намерила любовта на живота си чак на 50 години, и то в лицето на мъж, който бил с 25 години по-млад от нея. Това, разбира се, скандализирало софийските интелектуални среди, които вече живеели във времето на социалистическия морал. Родената през 1902 година певица покорила сърцата на не един и двама влиятелни българи, но открила любовта в лицето на 25-годишния актьор от тогавашния театър „Трудов фронт“ Теодор Младенов.

Младежът бил искрено влюбен в примата и изобщо не се интересувал от общественото мнение, което било категорично против връзката. Самата Балканска също не обръщала внимание на хорските приказки, които така или иначе я съпътствали през цялата й дългогодишна кариера.

Теодор Младенов

И на 50 години тя била една от най-красивите жени в България, а младият й съпруг останал с нея цели 16 години и двамата живеели в пълна хармония. Самият Младенов също не отстъпвал по хубост на партньорката си. Много млади актриси опитвали да флиртуват с него, но той бил непоклатим във верността към любимата си и никога не се чуло да й изневерява.

Мими Балканска се простила с любовта на живота си през 1968 година. Причината за раздялата не било неразбирателство от разликата във възрастта, а смъртта на Теодор Младенов, който прекалено млад заболял от рак. Мими Балканска бдяла над него до последния му миг и дълго не можела да се възстанови от тежката загуба. Няколко години след този тежък удар тя била принудена да слезе обидена от сцената на Музикалния театър.

В началото на миналия век Мими Балканска била истинска звезда.

Мими Балканска (в средата) в кадър "Весела България"

Според клюките в тогавашна София тя успяла да покори сърцето дори на турския лидер Кемал Ататюрк. През 1931 година бащата на турците поканил българската оперета на турне в Истанбул, за да изнесат няколко представления на негови разноски. Той настанил българските артисти в най-луксозния хотел и присъствал и на шестте им представления.

Разбира се, в центъра на вниманието му била звездата на оперетата Мими Балканска, която в тези дни често била виждана да се уединява с турския политик. Слабостта на Ататюрк към българките била пословична, защото на младини, като военен аташе в София, той бил влюбен в генералската дъщеря Мити Ковачева.

Кемал Ататюрк

През 20-те години Балканска имала връзка и с друг голям политик – Александър Стамболийски, който въпреки че бил женен, често се влюбвал и не криел чувствата си. Когато станал премиер, Стамболийски решил да построи сграда за оперетата именно заради любовта си към Мими Балканска.

В списъка на любовниците и бил и братът на цар Борис III – принц Кирил, който бил известен с бохемския си нрав и любовта си към веселия живот. Почти всеки ден Мими Балканска получавала огромни букети от принца.

Влязла във висшето общество благодарение на първият си съпруг Иван Цачев.

Той бил оперен певец и гастролирал често в Европа. Когато се оженили, тя била само на 17 години. В началото бракът им бил щастлив. Проблемите дошли, когато Мими Балканска започнала да се изявява на сцената и славата й засенчила тази на съпруга й. Суетният Цачев не могъл да понесе,

Принц Кирил Преславски

че ще живее в сянката на жена си, и бракът им се превърнал в поредица от скандали.

Преди да срещне любовта на живота си Теодор Младенов, Мими Балканска успяла да сключи още един брак.

Тя се влюбила и оженила за лекаря Кирил Марков, който също бил по-млад от нея. Този брак обаче продължил кратко, защото галантният доктор много бързо започнал да й кръшка.

Мими Балканска си отива от този свят през пролетта на 1984 година. Когато издъхва, часовникът в стаята й спира мистериозно в същата минута и повече никой не може да го поправи.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Мими Балканска намерила любовта на 50 г. с 25-годишен актьор!"

  1. Princa   16.05.2013 at 20:58

    всяка жена обича млади пишки….итази не прави изключение . .

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *