Любовчийката Дора Габе спала и с Георги Димитров!

Дора Габе - съблазнителна красавица на младини

  Скандален е интимният живот на славната българска поетеса Дора Габе. За нея казват, че е прекарала през кревата си някои от най-талантливите ни писатели. Майсторите на перото били изкушени от сексапила й и за тях било голяма гордост, че са имали интимност с палавата си колежка.

Дори и в преклонна възраст Габе жънела успехи сред силния пол. За това е свидетелствал пред журналисти писателят Дончо Цончев. Няколко месеца преди да почине, той призна пред наш репортер, че се е случвало да спи в едно легло и да се „мачка“ с колежката си. „Осъмвали сме заедно, мляскахме се като гаджета“, разказа Дончо. И уточни, че същински сексуален акт двамата не осъществили. Причината? Дора била по-стара от баба му.

Че фаталната дама от еврейски произход нe cе съобразявала хич с годините си твърдял навремето и известният поет Кирил Христов. Той се

Георги Димитров

възмущавал, че когато прехвърлила петдесетте, Габе пак се носела като тийнейджърка. Макар да наближавала години за пенсия, тя правела чупки в кръста, намигала и кокетничела. Изобщо не си давала сметка, че дебел слой помади прикривал дълбоките бръчки върху ниското й чело.

„Като я видех, ми идеше да си събуя обувката и да я запратя отгоре й“, откровеничил Христов в онези години. Човекът и да искал, не можел да скрие голямата си антипатия към Дора.

Двамата имали грандиозен скандал през 1931 г, в Прага. Тогава писателката изнесла сказка в чешката столица, а Кирил бил сред публиката. Той побеснял, задето Габе похвалила в изказването си куп други писатели, а него пропуснала. Впоследствие обиденият творец я оплюл в пресата. Не пожалил даже еврейския й произход – нарекъл я „расово нечиста жена“.

Дора Габе (вляво) и Елисавета Багряна - конкурентки в любовта

Но да се върнем пак към секс подвизите на Изадора, както е истинското й име. Мълви се, че сред мъжете, на които тя завъртяла главата, бил и Елин Пелин. Легендата гласи, че авторът на „Гераците“ си бил паднал по нея заради обезкосмените й крака. Тук що отбележим, че гладките женски нозе в онзи период били голяма рядкост. Крайниците и на най-първите красавици тогава били – покрити с мъхеста растителност. Габе била една от малкото дами, изпреварили времето си и обезкосмяващи се.

Слухове свързват поетесата от еврейски произход и с Георги Димитров. За пролетарския вожд и учител казват, че имал страхотен мерак към Дора и редовно я задявал, като се срещнели някъде. Дали обаче двамата са стигали до края в интимността, историята мълчи, факт е обаче, че и Димитров, и Габе обичали секса и били готови да го практикуват и в пенсионна възраст. Комунистическият лидер също като славната еврейка можел да се похвали с безброй свои любовници.

Дора Габе (вляво) и Елисавета Багряна празнуват в Добрич връщането на Добруджа на България през 1940 г.

Съществува и друга легенда за страстната Изадора – че е убила Иван Вазов със секс.

Подозренията са, че тя е жената, в чиито прегръдки авторът на „Под игото“ прекарал сетните си мигове на белия свят. Неотдавна мълвата бе категорично отречена от литературни изследователи, но пикантният оттенък остана.

В последните дни от живота на народния поет Дора Габе наистина доста често е посещавала дома му. Тя самата никога не е крила това. Дори нещо повече – признавала, че дори и на фаталния 22 септември 1921 г. е трябвало да гостува на Вазов. Двамата щели да обсъждат нейни стихотворения. Така и обаче не се видели в този ден. По думите й тя пристигнала в къщата на Вазов, когато той вече бил предал Богу дух. Единственото, което й оставало, било да поднесе цвете пред трупа на най-изявения български творец.

Дончо Цончев

Топла връзка Изадора имала и с Яворов. Той толкова бил хлътнал по нея, че през юни 1905 г. й пратил любовно писмо.

„Онуй, което ще ви бъде приятно и угодно вам, ще е угодно и приятно за мене – даже ако ми кажете да се обеся“, гласяло посланието. Години по-късно поетесата официално признала, че е била близка с поета, но отношенията им били платонически. Яворов нито веднъж нe се бил осмелил да я целуне

Изадора, която Радой Ралин находчиво наричаше Дора Бабе, твърдяла, че при запознанството си с Яворов хич не го харесала. Сторил й се сух и чер, с коса над веждите и безизразни очи. Само гласът му бил хубав. Впоследствие обаче поетесата открила и други достойнства на колегата си.

Яворов Дора зарязала заради съпруга си Боян Пенев. Макар и брадат, той минавал за голям хубавец. Двамата с Габе се оженили, но страстта им не продължила до гроб. Боян се оказал голям кръшкач и в средата на 20-те години на миналия век семейството се разделило. Документите за развод обаче били подадени чак десетина години по-късно.

От Пенев авторката на незабравими детски стихотворения забременяла, но той не бил готов за баща. Затова и накарал жена си да направи аборт. Тя пометнала, а по този начин загубила завинаги детеродните си способности. Впоследствие тя опитала да се лекува при гинеколози във виена обаче резултатът бил нулев.

Когато прехвърлила 50-те, Дора пак решила да мине под венчило. Избраникът й бил Александър Ликов – публицист и дипломат. Веднъж Габе имала неблагоразумието да представи годеника си на колежката си Елисавета Багряна. Няколко дни по-късно Ликов престанал да се обажда на уж бъдещата си булка. Впоследствие тя разбрала, че той и Багряна са минали под венчило. Оженил ги самият патриарх Кирил.

Багряна също като Дора била пристрастена към мъжете. „Вечната и святата“ успяла да завърти главата и на Боян Пенев, с когото Габе имала брак навремето. Заради многобройните й любовни истории Радой Ралин бе определил Багряна като „поетеса, на два режима метреса“. Лепнал й бе и прякора Елисавета Обиграна, припомнят запознати с хрумките му.

Спорно е коя от двете фатални дами е имала повече завоевания сред силния пол.

Според мълвата обаче Габе била сексуално по-активната. Тя правела любов почти до смъртта си, а у дома имала чужди илюстрирани издания на индийската книга на любовта Кама Сутра. Мъжете, минали през кревата й, били категорични, че нямало по-добра в ласките от всякакво естество. Всяка нощ с нея било незабравимо преживяване за ощастливените.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *