Любовници ръководели Франция през леглото на Луи XIV

Луи XIV

  Уважаеми читатели нека хвърлим един по-различен поглед към политическите и любовни изяви на папите и Ватикана на властта и интимните трепети на кралете и кралиците, императорите и други фигури с политическо влияние, които имат историческа роля.

Великолепието на живота им възбужда огромен интерес векове след смъртта им, въпреки че и те са хора и по нищо не се различават от поданиците си. Техните лични драми обаче са преувеличени значително от бляська на златото и скъпоценните им камъни, в които се отразява любовният им живот. Така триумфът или скръбта им достигат висотата на заобикалящото ги богатство и обществено величие.

Повечето хора преживяват лична драма или изневяра, но трагичната сага на кралиците, дръзнали да измамят съпрузите си, от трагедия често се е превръщала в комедия за народа. Например португалската кралица Жуана е изтърпявала покорно опитите на краля да я оплоди с капкомер пълен със сперма, но през нощта е приемала любовника си и е продължавала драматичните опити по естествен път. Жозефина Бонапарт пък въздъхва: „Повярвайте ми, дами, не завиждайте на блясъка, той не носи щастие“.

Луи XIV

Властта и политическото влияние, придобити чрез секса с кралска особа, продължават да са меродавни и в съвремието – с настоящите силни на деня. Затова и случващото се под завивките на известните винаги ще вълнува обществото. През всички векове любовните скандали в известните семейства са главна тема на светските събирания. Любовните похождения на монарсите непременно водят до промени в живота на поданиците им и имат влияние върху политическите им решения.

Съдбата на неверните кралици също е широко обсъждана тема. А тя е доста по-жестока от тази на съпрузите им, колкото и извънбрачни връзки и деца да имат те. И ако фаворитките на властелините се ползват е огромна власт в двора и творят безброй политически интриги е интересно какво могат да си позволят кралиците и дали техният сексуален живот не е бил истински ад?

В световната история безспорно най-известното и неприятно интимно преживяване е на кралица Мария-Луиза Савойска и краля на Испания Филип V. На 26 години тя умирала от туберкулоза, но кралят – ревностен католик, вярвал, че ако прави секс извън бранното ложе, ще отиде директно в ада. Затова, докато тя лежи и гасне, а от устата й се стича кървава вадичка, кралят се мушва под завивките да прави секс по няколко пъти на ден с нея, страдайки, че след смъртта й ще се лиши от брачни ласки поне докато мине официалният траур.

Изплашени от задълженията си през първата брачна нощ, много кралици откриват с изненада, че всъщност кралят не може да свърши нищо и е напълно импотентен. Най-известен с това е бракът на Луи XIII и Ана принцесата на Испания, наричана неправилно Австрийска.

Дворецът Версай

След сватбеното празненство, за изумление на всички гости, кралят се отправя към собствените си покои. Наложило се майка му да го придумва да стане от леглото и да отиде при съпругата си. Той покорно се подчинява и остава два часа в покоите на съпругата си. Минали години, но кралят и кралицата си остабат все така девствени което особено тревожи Франция и Испания, защото нямат поколение.

Военният съюз между най-мощните католически държави в Европа касае най-вече Ватикана. Кардинал Бентиволио изпраща писмо на папата и пише, че е препоръчал на краля да мастурбира и така да приготви тялото си за съпружеския секс, но личният изповедник на Луи XIII му забранил, защото това е грях към църквата.

Едва след 22 години този брак е пълноценно консумиран по време на най-щастливата буря за Франция. При пътуване към двореца си Сен Мор кралят изпаднал в неловка ситуация. Застигнат е от страховита буря и трябва да избере между това да се измокри и изкаля или да легне при съпругата си в Лувъра. Девет месеца по-късно кралицата ражда Луи XIV. След смъртта на краля никой не се изненадва, че кралицата две десетилетия утешава незадоволеното си тяло с мъжествения кардинал Мазарини.

Луи XIV

Още от появата си Луи XIV е галеник на съдбата и чудото на брака на родителите си. Той по-късно е наречен Кралят Слънце и на него принадлежи фразата „Държавата – това съм аз“. Разглезеният престолонаследник има безброй любовници, води много войни, управлява цели 72 години и в края на управлението си оставя 2 милиарда дългове на страната.

Луи XIV сяда на престола на 5 годинки и оглавява най-могъщата по това време държава в Европа. Още когато е младеж, той пленява жените не само с тъмните си къдрици, но и с невероятната си власт. А по-късно се превръща в абсолютен рекордьор с броя на любовниците си по онова време в Европа.

Първият любовен урок Кралят Слънце получава на 15 години от камериерката на Ана Австрийска – мадам Дьо Бове, която е на 42 и има опита на куртизанка, каквато е била на младини. Възхитен от преживяването, младият Луи прекарва много време в нейните покои, но и в тези на придворните дами на кралицата-майка.

Влюбва се и в племенницата на любовника на майка си Мазарини – Олимпия, след което и в мадмоазел Дьо ла Мот д’Аржанкур. Кардинал Мазарини обаче разказва на краля как неговата мадмоазел е заварена една вечер разсъблечена с херцог Дьо Ришельо „да се занимават с любов върху табуретката“. Това не се харесва на Луи XIV и той започва война, където тежко се разболява от треска. Точно когато всички очакват неговата смърт, той се влюбва в Мари Манчини – още една от племенниците на Мазарини.

За да й се хареса, започва усърдно да учи езици и да усъвършенства образованието си. Мари му вдъхва величие, но знаейки за преговорите му с Испания за брак, се отказва от него и той се жени за инфантата Мария-Терезия.

Луи XIV и семейството му

Сватбата обаче е само една формалност и скоро Кралят Слънце е влюбен отново – в Луиз дьо ла Валиер, която отрупва с внимание и дори препуска 37 левги само за да прекара нощта с нея. Тя е първата фаворитка, настанена в новопостроения дворец Версай. Ражда му няколко деца, но дори и това не я прави щастлива. На краля му омръзва постоянно да утешава любовницата си и затова се разнообразява в обятията на принцесата на Монако.

Съблазнен от мадам Дьо Монтеспан, много скоро я прави своя втора фаворитка и на всички става ясно, че двете с Луиз ще трябва делят неговото ложе. Луи дори ги настанява в съседни покои в Сен Жермен. Дворът е изненадан как двете жени поддържат приятелски отношения, как играят карти, оживено разговарят и се държат ръка за ръка в парка.

Оказва се, че за мадам Дьо Монтеспан дружбата им е само прикритие. Тя не е съгласна да дели любимия си крал и според мнозина от дамите в двора се занимава с магьосничество, а освен това тъпче Луи с „любовен прах“. С тези магии успява да прогони от двора Луиз.

После ражда няколко деца на краля и безмилостно премахва всички негови любовници, като дори отравя мадмоазел Дьо Фонтанж. За същата казват, че е красива като ангел и глупава като тапа. Яростта и ревността на маркизата стигат до там, че решава да отрови и краля. Отвратен от нея, при смъртта й промълвява: „Тя умря за мен толкова отдавна, че е безсмислено да я оплаквам днес“.

Малко след това кралят оценява по достойнство ума, честността и прямотата на възпитателката на своите извънбрачни деца мадам Скарон и започва все по-често да търси компанията й. Дава й името мадам Дьо Ментенон. Тя е сурова и набожна жена и затова Луи смята, че не е редно да я прави своя любовница и че не може с лекота да я заведе в леглото. Затова сключва таен брак с нея и под влиянието й пречиства нравите във Версай.

Кралят Слънце е един от най-великите държавници и записва с големи букви името си в историята на Франция и Европа. А десетките му любовници са абсолютното доказателство за това, че властта е най-силният афродизиак.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *