Иван Славков – Батето прилъгал с алкохол Висоцки да запише нелегална плоча у нас!

Иван Славков

  Владимир Висоцки гостува в България един-единствен път – през 1975 г. Легенди се носят за участието на знаменития театър „Таганка“ на българска сцена. Домакин в столицата е Сатиричният театър, а турнето из страната продължава 18 дни през септември при изключителен успех.

Доста след като спектаклите отшумяват, у нас се издава уникална дългосвиреща плоча – с рецитал на Володя, записан при турнето му. Той не я дочаква, защото виниловият диск се появява през 1981 г., а Висоцки умира в разгара на Олимпийските игри в Москва през 1980 г. Твърде вероятно е и големият артист изобщо да не е разбрал, че негово неформално изпълнение ще бъде издадено в многохиляден тираж, защото записът е нелегален.

Владимир Висоцки

Идеята за албума е на Иван Славков. Висоцки е поканен в клуба на БНТ, наречен „Лотос“, където разпускат видните гости на медията в подходяща атмосфера – хем творческа, хем бохемска.

Пийнали по няколко, Славков предлага да продължат в друга кръчма. Преди това нарежда да аранжират Първо студио на БНР като заведение. Такова чудо никога не се е случвало в историята на радиото, кълнат се работници. Всичко си имало в него в тайнствената нощ – и маси, и келнери, и декор. Разбира се, и апаратура за „ресторантския“ оркестър. Помолен горещо от домакините, след няколко наздравици Висоцки не им отказва да изпее само там и само за тях част от репертоара си. Изпълненията му са записани тайно с професионална техника.

Днес тази плоча се намира почти във всеки български дом, а за руските фенове на Володя е като златна разменна монета – истинска библиографска рядкост.

На 25 януари Владимир Семьонович щеше да навърши 75 години. В момента по нашите екрани върви игрален филм за последната година от живота му, по сценарий на неговия син. Силно драматизирай, филмът показва пеещия актьор като жертва на преследвалото го КГБ, на тоталната преумора, болното си сърце и не на последно място, на наркотиците.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Иван Славков – Батето прилъгал с алкохол Висоцки да запише нелегална плоча у нас!"

  1. гошо   26.01.2013 at 11:56

    Господа, почитатели на В. Висоцки, притежавам книгата на Марина Влади със събраните му съчинения. Няма ли някой издател да издаде тази книга за да могат хилядите почитатели на Висоцки да се наслаждават. Предлагам я безплатно на издател. Книгата е направена като ксерокопие и е една от 25 бр. в бившия СССР.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *