Българин печели медал на първите съвременни олимпийски игри!

игрите в Атина през 1896

В едно малко смолянско селце, Стойките се намери … бронзов олимпийски медал от първите нови олимпийски игри в Атина през 1896 година.

В спомените на селяните е останала легендата, че този медал е бил на  Георги Дичев Балабанов, който е участвал като борец в тези игри. Всъщност Георги е бил овчар и кехая при един турски бей в Беломорието.

Беят  бил спонсор на арапин пехливанин, който често се закачал и борил с българските овчари. Една сутрин турчинът се опитал да направи за смях и кехаята Георги, докато работел в мандрата. Нашето момче се опънало и станала истинска борба.

Медалът

Въртели се, но никой не се отказвал от борбата. Бързо били наобиколени от пъстра тълпа, турци и българи. Накрая арапинът се изморил, Георги го хванал през кръста, превъртял го и го тръшнал на земята.

Турчинът останал доволен от нашето момче и го взел за негов пехливанин … Започнали борби по празници и сватби. Събирали се стотици и хиляди хора. Така славата на нашенеца стигнала и до Атина. Всичко се случило през годината на първите съвременни олимпийски игри в Атина през 1896 г.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/XnoksHMHy2Y

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *