Как да избегнем напълняването в менопаузата

dieta-menopauza

Менопаузата е един от етапите в живота на една жена, в който хормоните имат водеща роля. Влиянието им е толкова голямо, че могат да причинят напълняване. Нормално е в менопаузата жените да качат няколко килограма.

Но поддържането във форма и грижата за фигурата са напълно възможни за постигане, като се обръща специално внимание на храненето. Движението и спортът също са много важни.

1. Дългосрочна диета. Избягвайте бързите диети по време на менопаузата, тъй като йо- йо ефектът няма да ви се размине. Мислете в дългосрочен план и се хранете здравословно и балансирано. Така помагате на метаболизма си, а в същото време подобрявате и настроението си.

2. Персонализирана диета. Важно е диетата да е адаптирана към възрастта, теглото и здравословното ви състояние. Преди да се подложите на диета, която изисква намаляване на калориите, се консултирайте с лекар, за да изберете най- подходящият начин на хранене за вас.

„ТОП СИЛУЕТ СЛИМ“ – ЗА БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

menopauza-dieta

3. По- малко мазнини и захар. Това е много важно за храненето в тази възраст. Включете в седмичното си меню повече риба, отколкото месо, повече плодове и зеленчуци.

4. Разнообразна диета. Едно от най- важните неща за храненето в менопаузата е разнообразието. Най- добре яжте по малко и на малки порции, отколкото да прекалявате с едно и също. Липсата на баланс в храненето причинява дефицит на някои хранителни вещества.

5. Калций. По време на менопаузата, намаляването на естрогена се изразява с по- ниски нива на калция. Това повишава риска от остеопороза. Не забравяйте да приемате млечни продукти – кисело мляко, прясно мляко и сирене.

6. Леки закуски. Яденето извън установените часове е опасно за теглото ни. Хранете се по пет пъти на ден, като имате три основни (закуска, обяд и вечеря) и две леки закуски (предиобедна и следобедна).

7. Тренировки. Физическите упражнения ни държат в добра форма и настроение. Избягвайте заседналия начин на живот. Разхождайте се всеки ден и правете водна аеробика два пъти седмично.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *