5 източника на растителен естроген за отслабване

leneno-seme-dieta

Има много жени, които са с ниски нива на естрогена. Това засяга особено много жените, които вече са в менопауза. Намаляването на този хормон предизвиква напълняване, умора, безсъние, депресия, раздразнителност и лошо функциониране на яйчниците. Затова трябва да поддържате нивата на естрогена в баланс.

Нека разгледаме 5 растителни източника, които повишават нивата на този хормон в тялото:

Какво са фитоестрогените?

Подобни са на естрогена с растителен произход. Те не се произвеждат от нашата ендокринна система, но заради химическата структура наподобява естрогена. Има два основни типа фитоестрогени: изофлавони и лигнани.

Лигнаните са в изобилие в лененето семе и житните зърна. Когато попаднат в чревната флора, се превръщат във вещества, подобни на естрогена.

Изофлавоните се съдържат в бобовите култури и семената. Представляват молекули, които се разтварят във вода, също подобни на естрогените. Считат се за мощни антиоксиданти.

5- ТЕ НАЙ- ДОБРИ ИЗТОЧНИЦИ НА РАСТИТЕЛЕН ЕСТРОГЕН

1. Ленено семе: както казахме, фитоестрогените, които се съдържат в лененото семе, се наричат лигнани. Богати са и на много разтворима фибра, което помага в отслабването и увеличава усещането за ситост.
2. Бобови култури. Съдържат големи количества фитоестрогени. Те са отличен източник на фибра и намаляват нивата на лошия холестерол. Една порция грах, леща или нахут ни засищат повече и за по- дълго време.

„ТОП СИЛУЕТ СЛИМ“ – ЗА БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

leshta-recepta
3. Люцерна. Съдържа големи количества фитоестрогени. Помага за облекчаване симптомите на менопаузата, диабета и алергиите. Намалява нивата на лошия холестерол в кръвта. Предпазва от внезапно повишаване на глюкозата в кръвта.
4. Копър. Семената от копър притежават диуретични свойства. , които ни помагат да изхвърляме излишните течности от тялото. Намалява крампите и стомашната болка. Копърът е много богат на калий, също и на калций.
5. Целина. Освен фитоестрогени ,съдържа 95% вода, така че ни поддържа хидратирани.

Изследвания показват връзката между естрогена и теглото. Колкото повече намалява естрогена, теглото се увеличава. Органите, които произвеждат най- много естроген са: яйчниците, надбъбречните жлези, черния дроб и гърдите.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *