Фитнес тайни: Колко време след тренировка калориите продължават да горят?

Истината за горенето на калории след тренировка

„Диетин Комплект” за реактивно топене на мазнини

тренировка отслабване калории

Повечето фитнес ентусиасти са чували, че след края на своята 60-минутна тренировка, телата им продължават да горят калории в продължение на 1 до 3 часа. За повечето от тях това явление е добре дошло и ги кара да чувстват допълнително удовлетворение от усилията си в залата.

Но в крайна сметка вярно ли е това и ако да – на какво се дължи този така наречен „афтър бърн” ефект? Има различни мнения, извлечени от стотиците изследвания по темата. Експертите обаче са категорични, че горенето на калории след края на тренировката продължава, въпреки че все още не е на 100% ясно на какво се дължи това. Всъщност ето няколко факта, които задължително трябва да знаете:

Кислород

Едно парче от пъзела е повишената консумация на кислород след тренировка, обозначавана с термина EPOC (excess post-exercise oxygen consumption). По време на физическо натоварване тялото има нужда от повече кислород и непрекъснато се опитва да балансира и да се възстанови. В крайна сметка се ускорява метаболизма и скоростно протичат ред други процеси като хормонален баланс и др.

Мускули

Истинската магия обаче се извършва в мускулите. Когато ги натоварвате (вдигате щанги или правите лицеви опори), мускулните влакна се разкъсват, което изисква след края на тренировката незабавно да започне процес на възстановяване. Именно този процес е нещото, което кара калориите да изгарят. С други думи, вашето тяло продължава самостоятелно тренировката, но на клетъчно ниво. Определя нанесените щети и започва да ги поправя, за което се нуждае от енергия.

Също така не забравяйте, че когато правите мускули, правите клетките метаболитно по – активни, което също води до изгаряне на повече калории.

Кои тренировки стимулират последващото горене?

Тъй като възстановяването на мускулите играе най – голяма роля в този процес, лесно е да се направи извод, че тренировките с тежести са най – доброто. Още по – хубаво е, когато натоварването е интензивно. В крайна сметка ключът е да натоварите тялото максимално, за да го поставите в необичайна за него позиция. Ако например вдигате щанги – нека те да са по – тежки от обикновено. Ако тичате – бягайте по – бързо от обичайното.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *